Kemi

pH og ligevægte

02. april 2017 af thekolder (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

 Pyridin, Py, er en svag, monovalent base. Den korresponderende syre, pyridiniumionen, PyH+, er en svag syre med syrestyrkekonstanten Ks = 10^–5,23 M (25 C), svarende til ligevægtskon-stanten for reaktionen:         PyH+  ?   H+   +  Py

a) Saltet pyridiniumchlorid, [PyH]Cl, dissocierer i vandig opløsning fuldstændigt til pyridiniumioner og chloridioner. Beregn pH i en 0,150 M opløsning af pyridiniumchlorid.

b) Beregn pH i en 0,150 M opløsning af pyridin, Py. Kv = 10^-14,00 M


Brugbart svar (0)

Svar #1
02. april 2017 af mathon

a)
               pH=\tfrac{1}{2}\cdot \left ( pK_s-\log(c_s/M) \right )

               pH=\tfrac{1}{2}\cdot \left (- \log(K_s/M)-\log(c_s/M) \right )

               pH=\tfrac{1}{2}\cdot \left (- \log(10^{-5{,}23})-\log(0{,}150) \right )


Brugbart svar (0)

Svar #2
02. april 2017 af mathon

b) Beregn pH i en 0,150 M opløsning af pyridin, Py. (pKb + pKs = 14).

               pH=7+\tfrac{1}{2}\cdot \left (pK_s+\log(c_b) \right )

              pH=7+\tfrac{1}{2}\cdot \left (5{,}23+\log(0{,}150) \right )

              

               


Skriv et svar til: pH og ligevægte

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.