Kemi

Oxalsyre

08. maj 2017 af Fymalinjen (Slettet) - Niveau: B-niveau

Dette er blevet stillet (please ikke henvis mig til et af de andre spørgsmål med denne opgave, for jeg har ikke alle de oplysninger der bliver givet i den anden):

Oxalsyre kan fjernes fra rabarbersaften ved at tilsætte calciumchlorid, idet calciumioner
sammen med oxalat danner det tungtopløselige salt calciumoxalat monohydrat.
Følgende ligevægt indstiller sig i rabarbersaften
CaC2O4·H2O(s) --> Ca2+(aq) + C2O42-(aq)

I husholdningen kan Nonoxal anvendes til at fjerne oxalsyre fra rabarbersaft.
Nonoxal er en vandig opløsning af calciumchlorid, som indeholder 35 g
calciumchlorid pr. 100 mL.
Rabarbersaften med volumenet 2,0 L tilsættes 5,0 mL Nonoxal. Antag, at
calciumionerne ikke reagerer med andet end oxalat i rabarbersaften, og at
pH i rabarbersaften ikke ændres ved tilsætning af Nonoxal.

d) Gør rede for, at der udfældes calciumoxalat monohydrat i rabarbersaften efter tilsætning
af den angivne mængde Nonoxal ved 25 oC

Den formelle stofmængdekonc. af oxalsyre i rabarbersaften er 5,56 mol/L, og 65% af oxalsyren findes som oxalat i rabarbersaften ved 25 oC


Brugbart svar (0)

Svar #1
09. maj 2017 af ChemistryIsKey

Du skal kende opløselighedsproduktet af calciumoxalat for at kunne vise, om saltet vil udfælde. Ved ikke om man må slå det op/beregne det, når det ikke er givet i opgaven? :)


Brugbart svar (0)

Svar #2
10. maj 2017 af mathon

        \small K_{sp}(C_2O_4Ca)=2{,}74\cdot 10^{-11}\; M^2

svarende til opløseligheden  \small 0{,}67\; \tfrac{mg}{L}.


Brugbart svar (0)

Svar #3
10. maj 2017 af mathon

35 g calciumchlorid pr. 100 mL \small \rightarrow \small \left [ Ca^{2+} \right ]=3{,}154\; M

 \small \left [ C_2{O_4}^{2-} \right ]=3{,}614\; M


Skriv et svar til: Oxalsyre

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.