Kemi

Forsæbningstal?

10. maj 2017 af Lu3kd - Niveau: B-niveau

Hej

Vi har brug for hjælp til at finde forsæbningstallet af et fedtstof. 

Spørgsmålet lyder således: 

Resultatet af en kvantitativ forsæbning af et fedtstof opgives traditionelt som et ”forsæbningstal”. Forsæbningstallet angiver det antal mg KOH, som bruges til forsæbning af 1g fedtstof. Hvad er forsæbningstallet for det undersøgte fedtstof? Sammenlign resultatet med tabelværdier for forskellige fedtstoffers forsæbningstal.

Vores lærer har fortalt, at vi skal gøre det på følgende måde:

    0,00425 mol omregne til masse og dividere med det brugte fedtstof - angivet pr. gram fedtstof

Men vi ved ikke hvordan man kommer fra mol til g.

På forhold tak


Brugbart svar (0)

Svar #1
10. maj 2017 af mathon

KOH:

            \small \small m=n\cdot M=(0{,}00425\; mol)\cdot \left ( 56{,}105\; \tfrac{g}{mol} \right )=0{,}238446\; g=238{,}446\; mg


Svar #2
10. maj 2017 af Lu3kd

Mange tak

Hvordan finder vi så forsæbningstallet?

Brugbart svar (0)

Svar #3
10. maj 2017 af mathon

Forsæbningstallet angiver det antal mg KOH, som bruges til forsæbning af 1 g fedtstof.

I har vel afvejet fedtstoffet.


Svar #4
10. maj 2017 af Lu3kd

Ja, det er 2,035g

Men forstår ikke helt, hvordan man finder forsæbningstallet

Brugbart svar (0)

Svar #5
10. maj 2017 af mathon

forsæbningstal
                            \small FT=\frac{238{,}446}{2{,}35}\approx 101
               


Svar #6
10. maj 2017 af Lu3kd

Tusind mange gange tak!!


Skriv et svar til: Forsæbningstal?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.