Matematik

Grænseværdi

09. juni 2017 af Rossa - Niveau: Universitet/Videregående

Hej derude. Jeg prøve at løse en opgave, som har været en gammel eksams opgave i Analyse 1.
Opgaven lyder:
Lad {an}n∈N og {bn}∈N være talfølger defineret ved 
a_n = \frac{n^2+2 n +1}{n^2 +1}   og  

b_n = \sqrt{n^2 +n} - \sqrt{2n}

Begge følger er konvergente. Bestem deres grænseværdier.

Jeg har regnet begge to, og an  -> 1 for      n -> ∞, mens bn ->  ∞, for  n -> ∞.
Opgaven påstår at begge følger er konvergente, og de har grænseværedier, men har bn en grænseværdi.?

Det kan jeg ikke se, og  ved ikke hvad har jeg misforstået.
På forhånd tak.


Brugbart svar (0)

Svar #1
09. juni 2017 af janhaa

\lim_{n \to \infty}\,b_n= \infty

enig


Svar #2
09. juni 2017 af Rossa

okay, er det en fejl i opgaven?


Brugbart svar (0)

Svar #3
09. juni 2017 af fosfor (Slettet)

bn må stå anderledes i opgaven


Svar #4
10. juni 2017 af Rossa

# 3
Hvad mener du ?
Opgaven er givet, som det er


Brugbart svar (0)

Svar #5
10. juni 2017 af sjls

Af nysgerrighed -

hvordan finder man frem til disse grænseværdier? Er det fordi, man for a_n's vedkommende vurderer, at 2n er ubetydelig lille i forhold til det resterende n^2+1 for n\rightarrow\infty?

Og at man for b's vedkommende kan omskrive

\sqrt{n^2+n}-\sqrt{2n}=\sqrt{n}*\sqrt{n+1}-\sqrt{n}*\sqrt{2}, hvoraf \sqrt{2} er meget mindre end kvadratrod n+1 for n\rightarrow \infty?


Brugbart svar (0)

Svar #6
10. juni 2017 af SuneChr

an        brøkens tæller og nævner er af samme grad. Koefficienterne til n2 er også de samme.
           Grænseværdien er derfor 1/1 = 1  for n → ∞
bn        n2 er mest potent og derfor grænseværdien ∞


Svar #7
11. juni 2017 af Rossa

Opgaven fortæller, at begge følger er konvergente, er det sandt eller ej? Det er det ikke, jeg spørger om hvis opgaven er forkert?


Brugbart svar (0)

Svar #8
18. juni 2017 af NetteLind (Slettet)

Så vidt jeg har forstået, skal man forlænge med det konjugeret element på b_n, men her får jeg stadig at b_n -> uendelig for n-> uendelig. Jeg sidder også fast.


Skriv et svar til: Grænseværdi

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.