Fysik

Hjælp

08. august 2017 af sara1000 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Vi får opgivet et legme som har inertimoment omkring aksen der går gennem kontaktpunket :

I = 3/2 MR^2 

hvilket legeme er der tale om 

- en fyldt cylinder

- en solid kugle

- en kugleskal

- en huld cylinder


Brugbart svar (0)

Svar #1
08. august 2017 af Eksperimentalfysikeren

Er du sikker på brøken?


Svar #2
08. august 2017 af sara1000 (Slettet)

ja helt sikkert


Brugbart svar (0)

Svar #3
08. august 2017 af Eksperimentalfysikeren

Det kan ikke lade sig gøre! Inertimomentet kan ikke være større end MR2.

Kan du have læst galt af 2/3?


Svar #4
08. august 2017 af sara1000 (Slettet)

nej det er 3/2


Brugbart svar (0)

Svar #5
08. august 2017 af Eksperimentalfysikeren

Så må der være fejl i opgaven. Det største inertimoment, man kan have, er MR2, hvilket opnås ved at anbringe massen så langt fra centrum, som muligt, dvs. i afstanden R. Skal inertimomentet være større, så skal massen længere væk, men så bliver R større.

Jeg vil tro, at der skulle have stået 2/3 i opgaven. Hvis du slår inertimoment op på Wikipedia, kan du se en række forskellige inertimomenter. Her kan du så finde svaret.


Brugbart svar (0)

Svar #6
08. august 2017 af Leleo (Slettet)

tror du skal kigge på spørgsmålet igen :)

Vi betragter et legeme med radius R og massen M som ruller henad gulvet. 
Hastigheden af legemets centrum der også er massemidtpunktet er V_cm. Den roterer ligeledes med en vinkelhastighed vi kalder w. vi får opgivet at legemets inertimoment omkring aksem der går igennem kontakt punkt er  

I = 3/2 MR^2 

hvilket legeme er der tale om 

- en fyldt cylinder

- en solid kugle

- en kugleskal

- en huld cylinder


Svar #7
08. august 2017 af sara1000 (Slettet)

jeg har prøvet men ikke kan komme frem til resultat :(


Brugbart svar (0)

Svar #8
08. august 2017 af Eksperimentalfysikeren

Det går op for mig, at aksen ikke er symmetriaksen. I dette tilfælde, kan I godt være større end MR2.

Inertimomentet kan i dette tilfælde opdeles i to. Dels er der et inertimoment om tyngdepunktet, dels er der et bidrag, der er Mr2, hvor r er afstanden melle rotationsaksen og tyngdepunktet. I opgaven her ligger rotationsaksen i legemets tangentplan, så r = R. Du kan derfor komme finde inertimomentet om tyngdepunktet ved I = IT + MR2. Når du kender IT, kan du identificere legemet.


Brugbart svar (0)

Svar #9
08. august 2017 af jewan (Slettet)


Skriv et svar til: Hjælp

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.