Matematik

Funktionsbegreb

16. august 2017 af gym12345 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hejsa alle, 

Hvem kan fortælle mig (meget kort og præcist, og nem-dansk) hvad et funktionsbegreb er? definitionsmænge og værdimængde? 


Brugbart svar (1)

Svar #1
16. august 2017 af Eksperimentalfysikeren

En funktion er en forskrift for afbildning af tal ( eller andre elementer) over i tal.

Et eksempel: Når en sten falder ned fra et tårn, kan man udregne, hvor langt stenen er faldet med funktionen f(t) = ½gt2.

Det er klart, at t ikke kan være negativ, for før tidspunktet t=0, var stenen ikke begyndt at falde. Der er også et tidspunkt, t0, hvor stenen rammer jorden, så t > t0 kan heller ikke bruges i funktionen. Mængden af de t-værdier, der ligger mellem de to grænser, er definitionsmængden. I dette tilfælde er det den fysiske situation, funktionen beskriver, der sætter definitionsmængden. Hvis man i stedet havde set på en sten, der blev kastet lodret op, og man havde valgt at sætte nulpunktet for tidsregningen på det tidspunkt, hvor stenen er højest oppe, kan t godt være negativ.

Der findes funktioner, f.eks. g(x) = 1/x, hvor definitionsmængden er bestemt af matematiske forhold, her, at man ikke kan dividere med 0.

Det størst stykke, stenen i vort tårneksempel kan falde, er tårnets højde. Den starter med at være faldet 0m og slutter med at være faldet h, hvor h er tårnets højde. De værdier, som f kan frembringe, må ligge mellem 0 og h. Derfor er værdimængden [0;h].

En funktion som sin(v) svinger mellem -1 og +1. Den har værdimængde [-1;1].


Brugbart svar (0)

Svar #2
16. august 2017 af SuneChr

.SP 160820172258.JPG

Vedhæftet fil:SP 160820172258.JPG

Brugbart svar (0)

Svar #3
17. august 2017 af Number42 (Slettet)

Der er ikke matematisk korrekt at en funktion er en forskrift, men en forskrift er måske en funktion.

En funktion er defineret som en afbildning af definitionsmængden på (eller til) et værdisæt SÅLEDES at der til enhver værdi i definitionssættet er EN værdi i værdimængden.

Det vil sige at en funktion kan have to forskellige forskrifter som så skal give samme resultat. 


Skriv et svar til: Funktionsbegreb

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.