Matematik

Beskriv og forklar en niveaulinje

25. august 2017 af ThildeRolin (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej alle. 

Sidder med en opgave omkring niveaulinjer. - Men jeg har lidt svært ved at skulle forklare dem. 

- Hvordan ville i forklare hvad en niveaulinje er og bruges til?


Brugbart svar (0)

Svar #1
25. august 2017 af swpply (Slettet)

Er du bekendt med funktioner af to variable ?


Svar #2
25. august 2017 af ThildeRolin (Slettet)

Ja, det er jeg. Har også lavet opgaverne dertil. Men det er lige den forklaring der driller

Brugbart svar (0)

Svar #3
25. august 2017 af swpply (Slettet)

Perfekt :-)

Lad (x,y) være en function af de to variable x og y.

Niveaulinjer er den mængde af punkter ( tænk på det som en evt. krum linje i planet) forhvilken f(x,y) antager den samme værdi.

Formel kan du tænke på det som mængden Nc

N_c = \{(x,y)\in\mathbb{R}^2\mid f(x,y)=c\}

hvor c er hvilkårligt tal i f's billedmængde/værdimænge.


Brugbart svar (0)

Svar #4
25. august 2017 af swpply (Slettet)

Eksempel,

Lad f(x,y) være funktionen af to variable givet ved

f(x,y) = x^2+y^2.

Dette er paraboloide (se evt. http://tecdigital.tec.ac.cr/revistamatematica//cursos-linea/SUPERIOR/t2-Funciones-de-variasvariables/6-superficiescuadraticas/images/fig2-paraboloide.jpg)

Niveaulinjerne er i dette tilfælde cirkler. Dette kan du indse ved følgende betragtning:

Du ønsker at bestemme niveaulinjen forhvilken f(x,y) = 9. dvs.

f(x,y) = 9 \qquad\Leftrightarrow\qquad 9 = x^2+y^2,

men dette er præcist punktmængden for en cirkel med radius 3.

I dette tilfælde kan du altså finde niveaulinjer for samtlige postive reelle tal r, og de tilhørende niveaulinjer er cirkler med radius √r.


Svar #5
25. august 2017 af ThildeRolin (Slettet)

Tusinde tak for hjælpen!

Brugbart svar (0)

Svar #6
25. august 2017 af SuneChr

Har man været spejder, soldat, terrænløber eller lignende, vil man sikkert have brugt et landkort, hvorpå er aftegnet højdekurver i landskabet. En sådan højdekurve er en kurve i landskabet, hvorpå højden over havets overflade er den samme. Højdekurverne ligger med en vis afstand fra hinanden, så man får en fornemmelse af højdeforholdene. Ligger kurverne meget tæt, vil terrænet stige voldsomt, og omvendt kurver langt fra hinanden viser et noget mere fladt landskab.
Højdekurverne er niveaulinjer.   


Skriv et svar til: Beskriv og forklar en niveaulinje

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.