Fysik

Excitaion og ionisering (hydrogenatom)

05. september 2017 af to1256 (Slettet) - Niveau: B-niveau

De første to dele af opgaven er løst, men jeg er i tivl om sidste del...

Hydrogenatomet er i grundtilstand. Jeg kender energien, der skal tilføres for at blive exciteret til tilstand nr. 2, 3, og 4:
Nr. 2: 10,2 eV
Nr. 3: 12,1 eV
Nr. 4: 12,75 eV

Beregn den energi, der skal tilføres for at excitere det yderligere til tilstand nr. 3:
12,1 eV - 10,2 eV = 1,9 eV

Sidste delopgave er jeg ikke med på:
Beregn ioniseringsenergien for et hydrogenatom i grundtilstanden, i tilstand nr. 2 og i tilstand nr. 3. Ioniseringsenergien er den energi, atomet skal tilføres for netop at frigøre en elektron.
Jeg skal vel bruge de 13,6 eV, men hvordan?


Brugbart svar (0)

Svar #1
05. september 2017 af AngelOneOne

Hej,

Prøv at kigge på denne tråd: https://www.studieportalen.dk/Forums/Thread.aspx?id=957988

/Angel

- - -

/Angel


"The Universe is under no obligation to make sense to you" - Niel deGrasse Tyson
Look deep into nature, and then you will understand everything better” - Albert Einstein


Brugbart svar (0)

Svar #2
05. september 2017 af AngelOneOne

Hej,

Beregningen af ioniseringsenergien for H er givet ved:

E=-\frac{k}{n^{2}}

For hydrogen er k=13,6 eV og n er bindingsenergien i den bane (energiniveau), som elektronen er bundet. 

/Angel

- - -

/Angel


"The Universe is under no obligation to make sense to you" - Niel deGrasse Tyson
Look deep into nature, and then you will understand everything better” - Albert Einstein


Svar #3
05. september 2017 af to1256 (Slettet)

Hmm men det er stort set samme formel, som i første opgave.
 

Så hvis jeg siger fx udrenger skal nr 2:

 \frac{-13,6 eV}{2^2}=-3,4eV

Er dette så facit for tilstanden i nr. 2?


Brugbart svar (0)

Svar #4
05. september 2017 af mathon

                  \small E_{n}=-h\cdot c\cdot R_{ydb}\cdot \tfrac{1}{n^2}

                  \small \small E_{2}=-\left ( 13{.}6\; eV \right )\cdot \tfrac{1}{2^2}=-3{.}40\; eV

                  \small \small E_{n}=-\left ( 13{.}6\; eV \right )\cdot \tfrac{1}{3^2}=-1{.}51\; eV


Brugbart svar (0)

Svar #5
06. september 2017 af mathon

                  \small E_{n}=-h\cdot c\cdot R_{ydb}\cdot \tfrac{1}{n^2}

                  \small E_{2}=-\left ( 13{.}6\; eV \right )\cdot \tfrac{1}{2^2}=-3{.}40\; eV

                  \small E_{3}=-\left ( 13{.}6\; eV \right )\cdot \tfrac{1}{3^2}=-1{.}51\; eV

                  \small \small E_{2\rightarrow 3}=\left (-1{.}51\; eV \right )-\left ( -3{.}40\; eV \right )=1{.}89\; eV


Svar #6
06. september 2017 af to1256 (Slettet)

tak


Svar #7
07. september 2017 af to1256 (Slettet)

jeg forstår ikke opgave c...

Hvornår frigives en elektron? hvordan udregnes dette


Brugbart svar (0)

Svar #8
08. september 2017 af mathon

Elektronen befinder sig i en såkaldt potentiel "energibrønd", hvor energien regnes negativ i brønden og
nul på brøndens kant, hvor elektronen er frigjort fra kernens tiltrækning.

Du har så:
                       \small -13{.}6\;eV+E_{til\! f\o rt}=0

                        \small E_{til\! f\o rt}=13{.}6\;eV


Svar #9
10. september 2017 af to1256 (Slettet)

ahh, jeg forstår det nu. TAK


Skriv et svar til: Excitaion og ionisering (hydrogenatom)

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.