Fysik

Hvilken form for spænding vises, når vekselspænding måles med et voltmeter?

10. september 2017 af Asmaibrahim (Slettet) - Niveau: 9. klasse

Hvilken form for spænding vises, når vekselspænding måles med et voltmeter?


Brugbart svar (0)

Svar #1
10. september 2017 af mathon

Vekselspændingens tidsmiddelværdi, som er en jævnspænding.


Brugbart svar (0)

Svar #2
12. september 2017 af hesch (Slettet)

#1:  Tidsmiddelværdi ??

#0:  Voltmetret vil vise effektivværdien, der er en teoretisk værdi, svarende til spændingen for den jævnspænding, der vil afsætte den samme effekt i en modstand, som den målte vekselspænding vil afsætte.

Ved sinusformet spænding er effektivværdi / middelværdi ≈ 1,11.  Men der findes andre former for vekselspænding ( anden kurveform ) hvor dette forhold er anderledes.


Brugbart svar (0)

Svar #3
15. september 2017 af mathon

#2
 
sinusformet spænding:

effektivværdien \small X er defineret som tidsmiddelværdien

               \small X^2=\frac{1}{T}\int_{-\frac{T}{2}}^{\frac{T}{2}}(I_{max}\cdot \cos(\omega t))^2\, \mathrm{d}t

               \small \frac{{X_{max}}^2}{T}\int_{-\frac{T}{2}}^{\frac{T}{2}} \cos^2(\omega t)\, \mathrm{d}t

               \small \frac{{X_{max}}^2}{2T}\int_{-\frac{T}{2}}^{\frac{T}{2}} (1+\cos(2\omega t))\, \mathrm{d}t

her sættes:
                      \small \varphi =2\omega t   og dermed   \small \tfrac{1}{2\omega }\mathrm{d}\varphi =\mathrm{d}t

                      \small \begin{matrix} \: \: \: \tfrac{T}{2}\\ -\tfrac{T}{2} \end{matrix}\rightarrow \begin{matrix} \, \, \, \, \, 2\pi \\ -2\pi \end{matrix}

               \small \frac{{X_{max}}^2}{2T\cdot 2\omega }\int_{-2\pi }^{2\pi } (1+\cos(\varphi ))\, \mathrm{d}t

               \small \frac{{X_{max}}^2}{8\pi }\int_{0 }^{4\pi } (1+\cos(\varphi ))\, \mathrm{d}t

               \small \frac{{X_{max}}^2}{8\pi }\left [\varphi +\sin(\varphi ) \right ]_0^{4\pi }

               \small \frac{{X_{max}}^2}{8\pi }\cdot 4\pi

               \small X^2=\frac{{X_{max}}^2}{2 }

                \small \small X=\frac{{X_{max}}}{\sqrt{2} }=0{.}71\cdot X_{max}

               

               


Brugbart svar (0)

Svar #4
15. september 2017 af mathon

tastekorrektion:

              \small \small \frac{{X_{max}}^2}{2T\cdot 2\omega }\int_{-2\pi }^{2\pi } (1+\cos(\varphi ))\, \mathrm{d}\varphi

               \small \frac{{X_{max}}^2}{8\pi }\int_{0 }^{4\pi } (1+\cos(\varphi ))\, \mathrm{d}\varphi


Brugbart svar (0)

Svar #5
15. september 2017 af hesch (Slettet)

#3: Det er ikke (tids)middelværdien, der er defineret som du har anført.

Spændingens middelværdi er defineret ved:

Umid = 1/T * 0T abs( U(t) ) dt

Din angivne definition kaldes 'effektivværdien'. Forvir nu ikke begreberne.

Umid finder anvendelse ved beregning af ensretterkredsløb.

Man kan sagtens lave et (analogt) voltmeter, der viser middelværdien: Man skifter blot skalaen ud.

På 'normale' ac-voltmetre, der viser effektivværdi, er den anvendte skala 'gearet' til at vise Umid * 1,11. Denne korrektionsfaktor er kun gældende for sinusspænding, hvorfor voltmetret ikke viser effektiværdien korrekt ved andre ac-spændingsformer ( savtakspænding, osv. ).

At sætte Ueff = Umid er noget vrøvl.


Brugbart svar (0)

Svar #6
15. september 2017 af mathon

#5
        Tak!


Skriv et svar til: Hvilken form for spænding vises, når vekselspænding måles med et voltmeter?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.