Andre fag

Størrelse på transformator

16. september 2017 af KikiTheGamer (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Synes mit resultat ser forkert ud, da en transformator størrelse plejer at være noget højere end 60... Hvis nogen har overskud må de godt komme med et bud på hvor det er gået galt i mine beregninger. :) (Se vedhæftet fil for at se mellemregninger)

a)Kunden ønsker vi opsætter lavvoltbelysning i toiletrummet. Der er indkøbt 5 stk. 12V halogenspots á 20W. Der mangler dog en transformer som din virksomhed skal levere. Hvor stor en transformer kan anvendes?

Vedhæftet fil: lol.PNG

Brugbart svar (0)

Svar #1
16. september 2017 af mathon

De 5 stk. 12V halogenspots er formentlig paralleltforbundne, hvorfor spændignsfaldet over hver af dem skal være 12V, som tansformeren skal levere i sekundærsiden - rigtigt 100 W.


Svar #2
16. september 2017 af KikiTheGamer (Slettet)

Vedhæftet fil:opdateret.PNG

Brugbart svar (0)

Svar #3
16. september 2017 af Eksperimentalfysikeren

Du blande spænding og effekt sammen.

Da belastningen er rent ohmsk, og den samlede effekt er 100W, kan du simpelthen benytte en transformator på 100VA.

Hvis du absolut vil via spænding og strøm, skal du regne spændingen og strømmen ud. Du har allerede gjort det: U = 12V og I = 8,333A. Produktet er: 100VA.


Svar #4
16. september 2017 af KikiTheGamer (Slettet)

Men der er jo forskel på VA og W


Brugbart svar (0)

Svar #5
16. september 2017 af hesch (Slettet)

#0:  Af din afskrevne opgave  fremgår at det er I1 du skal finde.

Det plejer - ifølge gængs notation - at betyde at det er primærstrømmen der er tale om.

Det fremgår ikke hvad primærspændingen er, men du har så lov til at antage at den er 230V, og at transformeren er tabsfri.

#2 angiver at enheden er [VA], hvilket skyldes at transformeren er fuldstændig ligeglad med om belastningen fasedrejer strømmen eller ej:  Den belastes lige meget af strømvarmetab. Enheden [W] tager kun hensyn til den ikke fasedrejede del af strømmen.


Brugbart svar (0)

Svar #6
16. september 2017 af hesch (Slettet)

#4:  Ja det er der, men det ændrer ikke ved at man opgiver en  transformers mulige afgivne effekt ved enheden [VA].

Det samme gør sig gældende for generatoren på et elværk:  Der skal fyres mere kul af, når enheden er [W], men det er generatoren uvedkommende:  Den brænder sammen ved en given strøm ( i størrelsesordenen 10 .. 20000 A ).


Brugbart svar (0)

Svar #7
17. september 2017 af Eksperimentalfysikeren

Den effekt, trasnformatoren afgiver er P=I*U*cos(φ). Transformatorens konstruktion giver en begrænsning på U*I. I tilfældet med lamperne er U og I i fase, hvorfor cos(φ) = 1.


Skriv et svar til: Størrelse på transformator

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.