Matematik

Hvilken funktion er der tale om?

27. september 2017 af 190997 (Slettet) - Niveau: 10. klasse


Nu skal kædehjulet holdes fast på 45 tænder, hvorimod vi ændrer på gearhjulet.
Begynd med 12 tænder og gør gearhjulet
én tand større op
til 45 tænder.
?
Hvilken funktion er der nu tale om, når vi ser på forholdet mellem antal kørte
meter og antallet af tænder på gearhjulet?

L: Antal kørte kilometer K: Antal tænder på kædehjulet G: Antal tænder på gearhjulet

2,1545 * k / g er = L.
 


Brugbart svar (0)

Svar #1
28. september 2017 af PeterValberg

Det er vist noget af en større sammenhængende opgave,
fra et gammelt eksamenssæt måske?, - vi skal gerne have
nogle flere oplysninger, helst hele opgaveformuleringen.

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Brugbart svar (0)

Svar #2
28. september 2017 af SuneChr

Forholdet mellem kædehjulets tandantal og gearhjulets tandantal, K/G er udvekslingen eller gearingen.
Det vil sige: For hver gang kædehjulet foretager én omdrejning, foretager gearhjulet K/G omdrejninger.
Det betyder så også, at når gearhjulet foretager én omdrejning, foretager kædehjulet G/K omdrejninger
svarende til en tilbagelagt vejstrækning lig hjulets omkreds = 2,1545 m.
Hvis K = 45 (tænder) fastholdes, og G varieres, har vi:
L = n·45/G·2,1545    hvor n = antal hele omdrejninger af kædehjulet, d.v.s. antal hele pedalomgange,
og L er den tilbagelagte vejstrækning i m.
L og G står således i omvendt proportionalt forhold til hinanden og fremstilles grafisk hyperbolsk.


Skriv et svar til: Hvilken funktion er der tale om?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.