Kemi

fortyndningdformlen

30. september 2017 af tøsenkolding (Slettet) - Niveau: C-niveau

Nogen der kan forklare mig kort om fortyndsformlen?? :) 


Svar #1
30. september 2017 af tøsenkolding (Slettet)

fortyndigsformlen :) 


Brugbart svar (0)

Svar #2
30. september 2017 af AngelOneOne

Hej,

Fortyndingsformlen ser sådan her ud:

Cfør: Koncentrationen før fortyndingen finder sted.
Cefter: Koncentrationen efter fortyndingen har fundet sted.
Vfør: Volumet før fortyndingen finder sted.
Vefter: Volumet efter fortyndingen har fundet sted.
n: Stofmængde

Cfør • Vfør = Cefter • Vefter = n

Eksempel:

Cfør = 2 M
Vfør = 0,020 L
Vefter = 1 L

Ved at isolere Cefter får man

Cefter = (Cfør • Vfør)/Vefter

Den nye koncentration kan nu beregnes:

Cefter = (2 • 0,020)/1,0 = 0,04 M

Eller:

Cfør = 5 M
Vfør = 0,025 L
Vefter = 0,5 L

Cefter = (5 • 0,025)/0,5 = 0,25 M

/Angel

- - -

/Angel


"The Universe is under no obligation to make sense to you" - Niel deGrasse Tyson
Look deep into nature, and then you will understand everything better” - Albert Einstein


Brugbart svar (0)

Svar #3
31. maj 2022 af Rasmuuss

AngelOneOne hvad sker der med n efter du har isoleret Cefter?


Brugbart svar (0)

Svar #4
31. maj 2022 af AngelOneOne

Hej,

Der sker ikke noget med n. n var i forhold til det specifikke eksempel (hvor man skulle finde koncentrationen en en fortynding i mol/L) og har enheden mol/L. Selve fortyndingsformlen er kun Cfør · Vfør = Cefter · Vefter.

Enheden for C bliver mol/L når alle enheder er i mol og liter (eller konverteres så de er det), og enheden for V bliver liter når enhederne er i mol og liter (eller konverteret så de er det).

Hvis du kender volumen før og efter samt koncentrationen før eller efter kan du beregne den ukendte størrelse (C før eller efter), og har du koncentrationen før og efter samt volumen før eller efter, kan du beregne den ukendte størrelse (V før eller efter) ved at lade fortyndingsformlen undergå alminde algebraisk manipulation (fint for at isolere den ukendte størrelse).

/Angel

- - -

/Angel


"The Universe is under no obligation to make sense to you" - Niel deGrasse Tyson
Look deep into nature, and then you will understand everything better” - Albert Einstein


Brugbart svar (0)

Svar #5
31. maj 2022 af AngelOneOne

Hej,

Du kan også læse her for en bedre forståelse af fortyndinger og fortyndingsformlen: https://sciencelabs.dk/?page_id=1358 (bemærk at ikke alle fomlerne vises korrekt i f.eks. Google Chrome, brug derfor Firefox)

/Angel

- - -

/Angel


"The Universe is under no obligation to make sense to you" - Niel deGrasse Tyson
Look deep into nature, and then you will understand everything better” - Albert Einstein


Brugbart svar (0)

Svar #6
31. maj 2022 af Rasmuuss

Hej

Efter en lille pause fra kemi og lidt ilt til hjernen har jeg fået styr på det. Det viser sig at man godt kan blive lidt bims efter at have læst op på et års kemi, men tusinde tak for hjælpen.

Skriv et svar til: fortyndningdformlen

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.