Geografi

Positiv eller negativ strålingsbalance

30. september 2017 af TLadegaard - Niveau: C-niveau

Hej. 

Jeg sidder med en rapport omkring strålingsbalancen, og et af spørgsmålene til diskussionen lyder: "Forklar hvilken betydning det har om den samlede strålingsbalance er negativ eller positiv". 

Er en negativ strålingsbalance bare når der reflekteres mere energi en der optages? Sker det ikke kun på polerne med masser af sne? Vi har aldrig hørt om det på klassen, så er lidt forvirret.

Tusind tak for hjælpen!


Brugbart svar (0)

Svar #1
30. september 2017 af AngelOneOne

Hej,

Strålingsbalancen, er den der bestemmer om temperaturen kan holdes, stiger eller falder. Den beregnes normalt som et gennemsnit for f.eks. planeter.

Hvis strålingsbalancen er negativ, udstråles der mere energi end der modtages og planeten bliver koldere.

Hvis strålingsbalancen er positiv, modtager planeten mere stråling end den afgiver, og planeten bliver varmere.

Ved ligevægt i strålingsbalancen, afgives og modtages der lige meget energi, og temperaturen hverken stiger eller falder.

Der indfinder sig altid en strålingsbalance med tiden. Det er hvor denne strålingsbalance ender, der bestemmer gennemsnitstemperaturen på planeten.

For eksempel, lad os antage at Venus, Jorden og Saturn blev dannet på nøjagtig samme tidspunkt i Solsystemet og alle startede ud med samme temperatur (og her siger vi Jordens middeltemperatur i dag). Som tiden går, sker der ikke meget for Jorden. Den er i balance mellem afgivet og modtaget stråling. Venus, afgiver dog langt mindre stråling end den modtager og opvarmes derfor. Saturn, afgiver imidlertid mere stråling en den modtager, og afkøles. På et tidspunkt opstår der en ligevægt mellem modtaget og afgivet stråling, og det er denne ligevægt der bestemmer hvilken temperatur planeten lægger sig tilrette ved.

Det betyder at i dag er Venus' strålingsbalance ved en temperatur der er meget varmere end Jordens og Saturns strålingsbalance er ved en temperatur der er meget lavere end Jordens.

Ovenstående eksempel er selvfølgelig tænkt og kun brugt for at illustrere hvordan strålingsbalancen hænger sammen.

På Jorden, er der som du selv er inde på, varme områder, tempererede områder og kolde områder. De varme modtager mere stråling en der afgives, de kolde mindre, og de tempererede samme mængde. Men da Jorden som helhed er i balance, afgives og modtages der samlet set, lige meget stråling, og middeltemperaturen holdes konstant (her tages der ikke højde for menneskets forurening af atmosfæren, som jo har stor betydning for strålingsregnskabet og dermed temperaturen).

/Angel

- - -

/Angel


"The Universe is under no obligation to make sense to you" - Niel deGrasse Tyson
Look deep into nature, and then you will understand everything better” - Albert Einstein


Skriv et svar til: Positiv eller negativ strålingsbalance

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.