Fysik

pære i serie

07. oktober 2017 af supra123 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej venner. Nogen som kan hjælpe mig med et simpelt spørgsmål omkring serie og parallel forbindelser når vi leger med el-pærer?

Hvordan kan det være at pæren med størst effekt lyser mest når der er tale om to pærer i en serie forbindelse?

Hvordan kan det være at pæren med den mindste modstand lyser mest når to pærer sidder parallelt? 

Tak. 


Brugbart svar (0)

Svar #1
07. oktober 2017 af mathon

Hvordan kan det være at pæren med størst effekt lyser mest når der er tale om to pærer i en serie forbindelse?

                        Pæren med den største modstand får det største spændingsfald
og dermed
                        \small R_{stor}\cdot {I_{f\! \ae lles}}^2>R_{lille}\cdot {I_{f\! \ae lles}}^2    


Brugbart svar (0)

Svar #2
07. oktober 2017 af mathon

Hvordan kan det være at pæren med den mindste modstand lyser mest når to pærer sidder parallelt?

Pærerne har samme spændingsfald.
og
                         \small \frac{U^2}{R_{lille}}>\frac{U^2}{R_{stor}}


Svar #3
07. oktober 2017 af supra123 (Slettet)

Du er en stjerne. Tusind tak. Jeg fiskede nemlig efter nogle formler som kunne forklare det og det er lige det du leverer.


Brugbart svar (1)

Svar #4
07. oktober 2017 af Eksperimentalfysikeren

Når du skriver "pæren med størst effekt", mener du så den, hvor der står størst effekttal på?

Er de to pærer beregnet til samme spænding?

Uden svar på disse spørgsmål er det ikke muligt at besvare det første spørgsmål!

Man kan selvfølgelig gætte. Hvis de to pærer er mærket med samme spænding og det er den på pæren angivne effekt, du mener i første spørgsmål, er modstanden i pæren med størst effekt mindst. Når pærerne er koblet i serie, løber der den samme strøm gennem dem, og derfor lyser den nævnte pære mindst, ikke mest.


Brugbart svar (0)

Svar #5
08. oktober 2017 af hesch (Slettet)

Enig med #4.


Skriv et svar til: pære i serie

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.