Kemi

Acetatpuffer, stofmængde og tilsat NaOH???

27. oktober 2017 af FrkMorfar89 (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Jeg skal beregne stofmængden af S og B i en acetatpuffer bestående af 1,36 g CH(3)COONa*3H(2)O, 9,09 ml 0,1 M HCl og 90 ml H(2)O. Totalkoncentration af pufferen er 0,100 M, pH = 5,64 og pKs(CH(3)COOH)= 4,64.

Jeg kan simpelthen ikke gennemskue hvordan jeg beregner de stofmængder.

Derefter skal jeg beregne hvor meget hhv 0,05 M HCl og 0,05 M NaOH til skal tilsættes for at pH ændrer sig én enhed.

Er der nogle søde mennesker der kan jeg hjælpe?

På forhånd tak!


Brugbart svar (1)

Svar #1
27. oktober 2017 af mathon

\small M_{CH_3COONa*3H_2O}=\left (82{.}04+3\cdot 18{.}02 \right )\; \tfrac{g}{mol}=136{.}10\; \tfrac{g}{mol}

antal mol \small CH_3COONa:
                    \small n_{CH_3COONa}=n_{CH_3COONa*3H_2O}=\tfrac {1{.}36\; g}{136{.}10\; \tfrac{g}{mol}}=0{.}01\; mol

antal mol tilsat \small HCl:

                    \small n_{HCl}=\left ( 0{.}00909\;L \right )\cdot \left ( 0{.}1\; \tfrac{mol}{L} \right )=0{.}001\; mol

hvorefter:
                    \small n_{CH_3COO^-}=\left (0{.}010-0{.}001 \right )\;mol=0{.}009\;mol

                    \small n_{CH_3COOH}=\left (0{.}010-0{.}001 \right )\;mol=0{.}001\;mol


Brugbart svar (0)

Svar #2
27. oktober 2017 af mathon

og

                    \small [CH_3COO^-]=\left (0{.}010-0{.}001 \right )\;mol=0{.}09\;M

                    \small [CH_3COOH]=\left (0{.}010-0{.}001 \right )\;mol=0{.}01\;M


Brugbart svar (2)

Svar #3
27. oktober 2017 af mathon

Derefter skal jeg beregne hvor meget 0,05 M HCl, der skal tilsættes for at pH ændrer sig én enhed.

                           \small 4{.}64=4{.}64+\log\left ( \tfrac{0{.}009-x}{0{.}001+x} \right )\; \; \; \; \; 0<x<0{.}009

                           \small \small x=0{.}004\; mol

svarende til
                           \small V_{HCl}=\tfrac{0{.}004\; mol}{0{.}05\; \tfrac{mol}{L}}=0{.}080\;L=80\;mL

Derefter skal jeg beregne hvor meget 0,05 M NaOH, der skal tilsættes for at pH ændrer sig én enhed.

                           \small 6{.}64=4{.}64+\log\left ( \tfrac{0{.}009+x}{0{.}001-x} \right )\; \; \; \; \; 0<x<0{.}001

                           \small x=0{.}0009\; mol

svarende til
                           \small V_{NaOH}=\tfrac{0{.}0009\; mol}{0{.}05\; \tfrac{mol}{L}}=0{.}018\;L=18\;mL


Svar #4
27. oktober 2017 af FrkMorfar89 (Slettet)

Tusinde tak for hjælpen! Nu forstår jeg :)


Svar #5
27. oktober 2017 af FrkMorfar89 (Slettet)

Jeg forstår ikke hvordan du kommer frem til

n(CH3COO-) = (0,010 - 0,001) mol = 0,009 mol

n(CH3COOH) = (0,010 - 0,001) mol = 0,001 mol

Det er det samme der står i begge ligninger, men to forskellige resultater. Hvordan er du kommet frem til det?


Brugbart svar (1)

Svar #6
27. oktober 2017 af mathon

korrektion:

hvorefter:
                    \small n_{CH_3COO^-}=\left (0{.}010-0{.}001 \right )\;mol=0{.}009\;mol

                    \small n_{CH_3COOH}=0{.}001\;mol


Skriv et svar til: Acetatpuffer, stofmængde og tilsat NaOH???

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.