Kemi

Syre-basereaktioner

29. oktober 2017 af zserdx (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej derude

Jeg har fået stillet følgende opgave, hvoraf jeg har løst a, b og c.

Jeg har lidt svært ved at løse d.

Håber i kan hjælpe :)

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------


i en 0,0500M vandig opløsning af methansyre måles PH til 2,54 

a, beregn hydronolysegraden, altså alfa for methansyre i opløsningen 

b, beregn ud fra målingen styrkekonstanten, Ks, for methansyre 

til 1,00 L af opløsningen sættes 3,78g natriummethanoat. Antag at opløsningens volumen ikke ændres ved tilsætningen. 

c, beregn PH for den nye opløsning. 

der tilsættes nu 40,0 ML 1,00M saltsyre. 

d, Hvad bliver PH for opløsningen nu?


Brugbart svar (0)

Svar #1
29. oktober 2017 af mathon

d)
              \small pH=3{.}75+\log\left ( \tfrac{0{.}0555-0{.}0400}{0{.}0500+0{.}0400} \right )=2{.}99


Svar #2
29. oktober 2017 af zserdx (Slettet)

Hvorfor adderer du 0.04 i tælleren og trækker 0.04 fra i nævneren?

Er det ikke stofmængden af HCl?


Brugbart svar (0)

Svar #3
29. oktober 2017 af mathon

Stofmængdetallet i én liter er identisk med koncentrationstallet.

I øvrigt:
                    \small pH=pK_s+\log\left ( \tfrac{n_b}{n_s} \right )       da volumenet er fælles.


Svar #4
29. oktober 2017 af zserdx (Slettet)

Jeg er ikke helt med


Brugbart svar (0)

Svar #5
29. oktober 2017 af mathon

#4

        \small n_{HCl}^{tilsat}=\left ( 0{.}040\;L \right )\cdot \left ( 1{.}00\;\tfrac{mol}{L} \right)=0{.}040\;mol

        De \small 0{.}040\;mol\; H\! Cl omdanner \small 0{.}040\;mol\;HCOO^- til \small 0{.}040\;mol\;HCOOH.

        Derved mindskes \small n_{HCOO^-} med \small 0{.}040\;mol og \small n_{HCOOH} øges med \small 0{.}040\;mol.


Svar #6
29. oktober 2017 af zserdx (Slettet)

Så idet saltsyre tilsættes vil reaktionsskemaet være:

HCOO^-+H_3O^+\rightleftharpoons HCOOH+H_2O

Og reaktionen vil ifølge le Chateliers princip gå mod venstre, da jeg tilsætter noget reaktant, dvs. HCl.

Således vil mængden af HCOOH øges

og mængden af HCOO^- vil mindskes med det antal mol, som saltsyren nu udgør.

Har jeg ret? :)


Brugbart svar (0)

Svar #7
29. oktober 2017 af mathon

       Ja.


Skriv et svar til: Syre-basereaktioner

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.