Kemi

halvelementreaktionerne

29. oktober 2017 af evrim8798 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej, i opgaven er følgende spørgsmål stillet: Opskriv halvelementreaktionerne i højre og venstre halvelement.

Hvoraf et element har den definitionsmæssige cellereaktion: 4MnO4-  + 5N2H62+. + 2H3O+. --> 5N2. + 4Mn2+  + 18H2O

En venlig sjæl der kan hjælpee !! 


Brugbart svar (0)

Svar #1
30. oktober 2017 af ChemistryIsKey

Du skal se på, hvor oxidationen og reduktionen sker i den overordnede proces. Start med at opskrive oxidationstal;

   VII              -II                                          0             II
4 MnO4-  +  5 N2H62+  +  2 H3O+   -->   5 N2  +  4 Mn2+  +  18 H2O

Du ser, at mangan (Mn) bliver reduceret med 5 i oxidationstal og nitrogen (N) bliver oxideret med 2 i oxidationstal. Dette er i princippet dine grundlæggende halvelementreaktioner (som sammen giver en samlet redox) og kan opskrives hver for sig. Opskriv dem først udelukkende med de reagerende stoffer (Mn og N) og afstem herefter med elektroner, syre og vand;

Den ene halvelementreaktion;

Grundreaktionen:         MnO4-  -->  Mn2+
Afstemt med elektroner (5 kræves, da Mn reduceres med 5 i OT):     MnO4-  +  5 e-  -->  Mn2+
Afstem nu ladningerne med syre:    MnO4-  +  5 e-  +  8 H3O+  -->  Mn2+
Afstem nu H'er og O'er med vand:     MnO4-  +  5 e-  +  8 H3O+  -->  Mn2+  +  12 H2O

Den anden halvelementreaktion;

Grundreaktionen:         N2  -->  N2H62+
Afstemt med elektroner (I dette tilfælde går nitrogen 2 ned i OT, men HUSK, at BEGGE nitrogenatomer reduceres med 2, hvorfor du skal have:   2 · 2 = 4 elektroner for at regnskabet går op!):  N2  +  4 e-  -->  N2H62+
Afstem nu ladningerne med syre:    N2  +  4 e-  +  6 H3O+  -->  N2H62+
Afstem nu H'er og O'er med vand:     N2  +  4 e-  +  6 H3O+  -->  N2H62+  +  6 H2O

Du har nu de to halvelementreaktioner i adskilt form og kan skrive;

Reduktionen = Katoden = Højre halvelements reaktion = MnO4-  +  5 e-  +  8 H3O+  -->  Mn2+  +  12 H2O

Oxidationen = Anoden = Venstre halvelements reaktion =  N2  +  4 e-  +  6 H3O+  -->  N2H62+  +  6 H2O

Du kan også se, at hvis du slår reaktioner sammen (så du siger    (4 x Reduktion) - (5 x Oxidation)  så elektronerne passer), så får du den samlede redoxreaktion eller den definitionsmæssige cellereaktion.

Elektrokemi er noget indviklet snask efter min mening, så håber det kan hjælpe lidt :D


Skriv et svar til: halvelementreaktionerne

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.