Matematik

Opgavesæt

14. november 2017 af BSth10 (Slettet) - Niveau: 9. klasse

KLaus har en gammel bil. Bilen udleder i gennemsnit 140 g CO2 pr kørt kilometer. En dag kører klaus 153 km fra odense til københavn. 

1.1 Hvormange kilogram co2 udleder bilen ca på køreturen fra odense til københavn

Klaus vil købe en ny bil, som udleder mindre co2. Han vælger at købe en bil, som i gennemsnit udleder 88 g co2 pr kørt kilometer

1.2 Hvormange procent co2 udleder den nye bil mindre end den gamle bil?

Klaus har læst at danske bileder udleder så megetco2 at det i gennemsnit svarer til 1,7 ton

1.3 Hvormange kilometer kan klaus køre i sin nye bil på etår hvis bilen højst må udlede 1,7 ton co2

Kom med mellemregning tak. 

Forberedelse til eksamen


Brugbart svar (0)

Svar #1
14. november 2017 af Moderatoren

Beskriv så præcist som muligt hvad du har problemer med. Gør rede for hvad du ved, og hvad du ikke ved. På den måde undgår du, at lektiehjælperen bruger tid på at forklare ting, som du i forvejen er bekendt med. Dette illustrerer også, at du har tænkt over opgaven, hvilket ofte giver hurtigere og bedre svar.


Svar #2
14. november 2017 af BSth10 (Slettet)

Jeg forstår ik selve opgaven. Altså jeg kender ikke fremgangsmåden 


Brugbart svar (0)

Svar #3
14. november 2017 af Moderatoren

1.1 Klaus kører 153 km. Bilen udleder 140 g CO2 pr. kørt kilometer. Dvs. 1 kilometer = 140 g CO2.

Hvor mange kilogram co2 udleder bilen ca på de 153 km?


Svar #4
14. november 2017 af BSth10 (Slettet)

skal jeg så ik dividere 153 med 140?


Brugbart svar (0)

Svar #5
14. november 2017 af Moderatoren

Nej.
1 kilometer = 140 g CO2. 
2. kilometer = 2 x 140 g CO2 = 280 g CO2
3. kilometer = 3 x 140 g CO2 = 
 

I 1.2 er det noget af det samme, men du skal kigge efter procentregning i din formelsamling.


Svar #6
14. november 2017 af BSth10 (Slettet)

jeg forstår ik helt


Brugbart svar (0)

Svar #7
14. november 2017 af Moderatoren

Måske du skal spørge din lærer. Din lærer ved bedre hvordan man hjælper dig, når din lærer ved hvilket niveau du er på. 

Men i opgave 1.1 skal du finde ud af hvor meget bilen udleder når Klaus kører 153 km. 

Vi har fundet ud af, at hvis Klaus kører 1 km. så udleder han 140 g CO2. Og hvis han kører 2 km. så udleder han 2 x 140 = 280 g CO2. 

Hvis Klaus kører 100 km så udleder han 100 x 140 g CO2.

Hvis Klaus kører 153 km så udleder han 153 x 140 g CO2


Brugbart svar (1)

Svar #8
14. november 2017 af mathon

1.1 Hvor mange kilogram CO2 udleder bilen ca. på køreturen fra Odense til København?

                \small m_{CO_2}=\left ( 153\;km \right )\cdot \left (0{.}140\; \tfrac {kg}{km} \right )=21{.}42\; kg


Brugbart svar (1)

Svar #9
14. november 2017 af mathon

1.2 Hvor mange procent CO2 udleder den nye bil mindre end den gamle bil?

                \small 140\; \tfrac{g}{km}\cdot (1+r)=88\; \tfrac{g}{km}

                \small 1+r=\tfrac{88}{140}=0{.}6286

                \small r=\tfrac{p}{100}=0{.}6286-1=-0{.}3714

                \small p=-0{.}3714\cdot 100

                \small p=-37{.}14\%


Skriv et svar til: Opgavesæt

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.