Fysik

Opstik gitter

15. november 2017 af Haaaaaaa (Slettet) - Niveau: C-niveau

Er der nogen kan hjælpe mig med den opgive,for har jeg ikke forstår det .


Brugbart svar (0)

Svar #1
16. november 2017 af Eksperimentalfysikeren

1. Gitterkonstanten er afstanden mellem to naboridser. Når du ved, hvor mange ridser, der er pr mm, kan du regne den ud. Tænk evt. på et stakit, hvor der er 15 stave pr meter; hvor langt er der så mellem midterlinierne af to nabostave.

2. Her skal du bruge gitterligningen: n λ = d sin(φn)

Du ved, at sin(v) ligger i intervallet [-1;1]. Du skal så finde den største værdi, som n kan antage, så ligningen kan opfyldes. λ er opgivet til 632,8nm og d er den gitterkonstant, du har regnet ud i 1. Bemærk, at hvis en positiv værdi af n kan bruges, så kan -n også bruges. Husk at tælle de negative værdier og 0 med.

3. Vælg nogle af de tilladte værdier og regn de tilhørende værdier af φn ud.


Brugbart svar (0)

Svar #2
16. november 2017 af mathon

1)
             \small d=\tfrac{1\; mm}{600}=\tfrac{1}{600}\;mm=1666{.}67\;nm


Brugbart svar (0)

Svar #3
16. november 2017 af mathon

2)
            \small n_{max}=\left [ \frac{d}{\lambda } \right ]=\frac{1666{.}67\;nm}{632{.}8\;nm}=2

            \small \text{hvoraf }n\in \{-2,-1,0,1,2\}
 


Brugbart svar (0)

Svar #4
16. november 2017 af mathon

3)
            \small d\cdot \sin\left ( \theta _n \right )=n\cdot \lambda

            \small \theta _n = \sin^{-1}\left (n\cdot \frac{ \lambda}{d}\right )\; \; \; \; \; \; \; \frac{ \lambda}{d}=0{.}37968

            \small \theta _1 = \sin^{-1}\left (1\cdot 0{.}37968\right )=22{.}31^\circ

            \small \theta _2 = \sin^{-1}\left (2\cdot 0{.}37968\right )=49{.}41^\circ

afbøjningsvinklerne:

            \small \theta =\left\{\begin{matrix} -49{.}41^\circ\\ -22{.}31^\circ \\ 0^\circ \\ 22{.}31^\circ \\ 49{.}41^\circ \end{matrix}\right.


Svar #5
16. november 2017 af Haaaaaaa (Slettet)

tusind tak for det  kære mathon, har jeg fået det samme svar


Skriv et svar til: Opstik gitter

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.