Kemi

fluoridforgiftning

17. november 2017 af Ellapigen (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Hej 

nogle der kan hjælpe med denne opgave?


Brugbart svar (0)

Svar #1
17. november 2017 af ChemistryIsKey

a)

Fluoridindhold i én tandpastatube:

     m1(F-)  =  50 g · 0.001 = 0.05 g = 50 mg

Fluoridindhold i 10 tuber:

     m10(F-)  =  50 mg · 10 = 500 mg

Du kender personens vægt, så hans dosis er på;

     Dosis  =  500 mg F- / 70 kg  =  7.1 mg F- / kg

Da hans dosis er langt over sikkerhedsdosis (på 1 mg F- / kg) må denne altså være overskredet!

b)

Ja symptomerne er forventelige, da hans indtagne dosis overskrider 5 mg F- / kg.

c)

Du ved han indtager 500 mg F- og at grænsen skal være på 5 mg F- / kg, så følgende ligning kan opstilles, hvor hans legemsvægt kan isoleres;

     5 mg F- / kg = 500 mg F- / Legemsvægt

Vi isolerer legemsvægten;

     Legemsvægt = 500 mg F- / (5 mg F- / kg) = 100 kg

Således skal hans vægt mindst være 100 kg for at opnå en dosis på max 5 mg F- / kg, når han indtager 500 mg F- (10 tuber tandpasta) :)


Brugbart svar (0)

Svar #2
17. november 2017 af janhaa

a) ((10*50*0,1/100)/70) g F/kg = 7,14 g F/kg >1

ja

b)

ja: 7,14 > 5

c)

((10*50*0,1/100)) / x = 5*10^-3

x = 100 (kg)


Svar #3
18. november 2017 af Ellapigen (Slettet)

Hej Chemistrylskey

Kan du opskrive de generelle formler du anvendte :)


Brugbart svar (0)

Svar #4
18. november 2017 af ChemistryIsKey

Yes, først skal du bruge masseprocenten;

     Masse af fluorid i én tube = Masseprocent · Total masse af tandpasta i én tube

Det kan du også lidt pænere som;

     m1(F-) = iMasse% · mtot

Den anden formel handler om den dosis man indtager og relaterer den til legemsvægten. Den kan du skrive som;

     Dosis = (Masse af indtaget fluorid) / (Legemsvægt)

Det er faktisk den formel, som også anvendes i opgave c, hvor man bare isolerer legemsvægten :)


Skriv et svar til: fluoridforgiftning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.