Matematik

Hjælp til andengradsligning

21. november 2017 af sandrai - Niveau: A-niveau

Hej 

jeg sidder lige med en opgave jeg er lidt i tvivl om 

jeg for diskriminanten d= 4 kan det godt passe? 

Vedhæftet fil: Udklip22.PNG

Brugbart svar (0)

Svar #1
21. november 2017 af swpply (Slettet)


Brugbart svar (0)

Svar #2
21. november 2017 af swpply (Slettet)

Diskriminaten er: 

                                    \begin{align*} d &= k^2 - 4\cdot k\cdot(-1) \\ &= k ^2+4k \\ &= k\cdot(k+4) \end{align*}

Altså er diskriminanten (d = 0) identitsk med nul, når enten k = 0 eller k = -4.  Hvorfor andengradsligningen har netop én løsning for k = -4.


Svar #3
21. november 2017 af sandrai

Hvordan kommer du frem til det er -4? 


Brugbart svar (0)

Svar #4
21. november 2017 af Mathias7878

At andengradsligningen netop har en løsning, kræver, at d = 0

I #2 har HovedPåSømmet fundet diskrimanten k2+4k, hvilket kan faktoriseres til k * (k+4), og her ser du, at den eneste værdi af k, udover 0, der medfører, at d = 0 er d = -4

d må ikke være lig nul, hvilket ses i opgaveformulering, hvor tegnet ≠ betyder "forskellig fra" og dermed forskellig fra nul.

- - -

 

 


Brugbart svar (0)

Svar #5
21. november 2017 af swpply (Slettet)

#4

At andengradsligningen netop har en løsning, kræver, at d = 0

I #2 har HovedPåSømmet fundet diskrimanten k2+4k, hvilket kan faktoriseres til k * (k+4), og her ser du, at den eneste værdi af k, udover 0, der medfører, at d = 0 er d = -4

d må ikke være lig nul, hvilket ses i opgaveformulering, hvor tegnet ≠ betyder "forskellig fra" og dermed forskellig fra nul.

De grønne highlighted d'er i ovenstående skal være k'er, dette er blot en tastefejl.

Det kræves at k ≠ 0, idet andengradsligningen ellers ville producere modstriden -1 = 0. Hvilket vi ikke kan havde.


Svar #6
21. november 2017 af sandrai

Jeg kan stadig ikke se hvordan det bliver - 4? istedet for 4`? i d ? 


Brugbart svar (0)

Svar #7
21. november 2017 af Mathias7878

d=b^2-4ac

hvor

a = k \ b = k \ c = -1

hvorfor

d = k^2-4*k*(-1) = k^2-(-4k) = k^2+4k

da k indgår i begge led kan k sættes uden for en parentes (faktoriseres)

d = k*(k+4)

hvor du hurtigt ser, at den eneste værdi af k, der medfører, at d = 0 er k = -4, da

d = -4*(-4+4) = -4*0 = 0

- - -

 

 


Svar #8
21. november 2017 af sandrai

tak for det :-) 
det hjalp 


Svar #9
21. november 2017 af sandrai

lige et spørgsmål mere. 

fra d= k* (k+4) 

og ned til den næste linje hvordan kommer den til at se sådanne ud? 


Brugbart svar (0)

Svar #10
21. november 2017 af Mathias7878

Fra d = k*(k+4) til d = -4*(-4+4) ?

- - -

 

 


Svar #11
21. november 2017 af sandrai

ja :-) 


Brugbart svar (0)

Svar #12
21. november 2017 af Mathias7878

Du skal finde ud af, hvornår d = 0. Vi fandt frem til, at deskriminanten kunne findes ved

k*(k+4) = 0

hvor den eneste værdi af k, der medfører, at d = 0 er k = -4.

Her anvendes nulreglen, som siger, at et produkt er nul hvis og kun hvis en af faktorerne er nul. Da faktoren/og eller parentesen (k+4) giver nul, hvis k = -4 er der fundet frem til, at den eneste værdi af k, der medfører, at d = 4 er k = -4, fordi k ikke må være nul. Ellers kunne du også have brugt den mulighed.

Giver det mening?

- - -

 

 


Svar #13
21. november 2017 af sandrai

ja okay :-) 


Skriv et svar til: Hjælp til andengradsligning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.