Matematik

Andengradspolynomier

26. november 2017 af Antonwild (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej. Jeg har nogle problemer med at udregne toppunkt og ligninger hvor der hverken er b eller c.

Udreng venligst disse opgaver for mig og angiv både toppunkt og ligningens resultat

1: f(x)= -x2+4

2: (2/5)x2

I nummer 2 har jeg fået parablens toppunkt til (-0/0.80),(1.6/(1.6)

Altså :(0,1) og på k-systemet er den være (0,0)


Brugbart svar (0)

Svar #1
26. november 2017 af Mathias7878

Toppunktet er givet ved

\small (T_x,T_y)

hvor

\small T_x = f'(x) = 0

og

\small T_y = f(T_x)

- - -

 

 


Brugbart svar (0)

Svar #2
26. november 2017 af Mathias7878

Dvs.

1:

\small f(x) = -x^2+4

\small T_x = f'(x)= -2x = 0

\small T_x = 0

og

\small T_y = f(T_x) = -0^2+4 = 0+4 = 4

Dvs

\small (T_x,T_y) = (0,4)

- - -

 

 


Brugbart svar (0)

Svar #3
26. november 2017 af StoreNord

-Skærmbillede fra 2017-11-26 17-58-23.png


Brugbart svar (0)

Svar #4
26. november 2017 af Mathias7878

2:

\small f(x) = \frac{2}{5}\cdot x^2

\small T_x = f'(x) = \frac{2}{5}\cdot 2x = \frac{2\cdot 2x}{5} = \frac{4x}{5} = 0

\small T_x = 0

og

\small T_y = f(T_x) = \frac{2}{5}\cdot 0^2 = \frac{2}{5}\cdot 0 = 0

Dvs

\small (T_x,T_y) = (0,0)

som billedet i #3 også viser

- - -

 

 


Brugbart svar (0)

Svar #5
26. november 2017 af mathon

brug toppunktsformlen:

                                         \small y=a(x-x_T)^2+y_T

1)                

                     \small y=-(x-0)^2+4

1)                

                     \small y=\tfrac{2}{5}(x-0)^2+0


Svar #6
26. november 2017 af Antonwild (Slettet)

#4  se det er det jeg ikke forstår, hvorfor siger du at 4/5 er lig med nul?

Mange tak for hjælpen


Brugbart svar (0)

Svar #7
26. november 2017 af Mathias7878

Toppunktets x-koordinat, som jeg betegner som Tx, kan findes ved at løse ligningen f'(x) = 0

Du har funktionen 

\small f(x) = \frac{2}{5}x^2

hvis differentieres giver

\small f'(x) = \frac{4x}{5}

Nu skal du så løse ligningen

\small \frac{4x}{5} = 0

hvor løsningen bliver x = 0. Denne x-værdi kan du så indsætte ind i din oprindelige funktion f(x) for at finde toppunktets y-koordinat.

- - -

 

 


Skriv et svar til: Andengradspolynomier

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.