Fysik

Resitans i spole

10. december 2017 af JigsawMatrix (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej herinde. 

Jeg bokser med noget fysik som jeg ikke helt forstår.

Opgaven lyder:

satelitten har form som en regulær kasse med målene 450mm * 600mm * 300mm og massen 62 kg.

Lige efter frigivelse fra en løfteraket roterede satekitten omkring sine 3 akser. For at reducere denne rotation til 0 - og fastholde dette, er satelitten 6 sider udstyre med hver sin rekrangulært formede flade spole. 

Disse spoler er identiske på to modstående sider, der er således 3 forskellige spoleudformninger. 

Spolerne er viklet med en aluminiumstråd med:

tværsnitsareal 0,567 mm^2

aluminiums resitivitet 2,72*10^-8 ohm*m ved 0C

Akse, set i forhold til satellit            x-akse            y-akse            z-akse

spoledimenstioner                  26,2cm*55,2cm    40cm*51,9cm  30cm*19,5cm

Antal vindinger                                    90                        47                        440

Jeg tror jeg har løst den første opgave som lyder

Bestem resistanen ved 0C i den spoletype om x-aksen

R=rho*l/A

hvor

rho =2.72*10^-8

A = 5.67*10^-7

Udregning af l

l = 90*(pi(0.262*0.552))=1.571868208*10^5

og så R=121.62

For den ikke skal blive for lang, får i lige resten af opgaverne som link.

opgaver: https://gyazo.com/c3ec83e623a2a050d42f845c812e3822

bilag: https://gyazo.com/77a45354fae3f52f4d99943b9a73f49a

Hjælp mig, fatter minus


Svar #1
10. december 2017 af JigsawMatrix (Slettet)

Her er en PDF


Brugbart svar (0)

Svar #2
11. december 2017 af Eksperimentalfysikeren

Udregningen af I er forkert. Hvis du havde haft enhederne med i udregningen, havde du opdaget fejlen. Spolerne er rektangulære, så pi skal ikke benyttes. De skal finde omkredsen af rektanglet.

l = 90*(pi(0.262m*0.552m))=1.571868208*10^5m2 bortset fra, at der også er en regnefejl.

I = 90*(2*0,262m +2*0,552m)

Pas iøvrigt på med decimaltegnet. Hvis programmet, du bruger til udregningen er indstillet til dansk, skal du bruge decimalkomma. Puktum vil blive læst som markering af tusinder. Er programmet indstillet til engelsk, er det lige omvendt.


Brugbart svar (0)

Svar #3
11. december 2017 af hesch (Slettet)

#2:  Du har ikke læst det der står med småt.

Spolerne er flade, og vindingerne må derfor ligge uden på hinanden således at vindingerne bliver længere og længere. Tråden har immervæk en diameter = 0,85 mmØ  ( 90 vindinger ).

Når spolens dimensioner så opgives til 0,262 × 0,552 m, kan jeg ikke følge med længere.


Brugbart svar (0)

Svar #4
11. december 2017 af Eksperimentalfysikeren

#3 Du har ret. Hvis spolerne er helt plane, vil tykkelsen blive omkring 77mm. Er de angivne mål så målt udenpå spolerne, invendigt eller måske midt i? Hvis vi  stedet antager, at spolerne er lidt mindre flade med 10 lag á 9 vindinger, vil der stadig være en tykkelse på 8,5mm. Endnu værre er det med spolen på 440 vindinger. Hvordan er de anbragt? Er det så 20 lag á 22  vindinger? Det vil give en tykkelse på 17mm.

Jeg tror, at trådstarter er bedst tjent med, at vi regner med den lidt absurde tilgang, at ved regning på spolernes dimensioner regnes med tykkelsen 0mm, men når resistansen skal regnes ud benyttes de 0,567mm2, der er opgivet. På den måde kan trådstarter komme gennem opgaven.


Skriv et svar til: Resitans i spole

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.