Kemi

Stofmængdeberegning :/

11. december 2017 af rulle24 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej 

Jeg sidder med en opgave, som driller lidt. 

Jeg har følgende reaktion: 

N2 + 3H2 --> 2NH3 

- Jeg skal blande 3 g af N2 og 5g af H2. Hvor mange gram NH3 får jeg?  

- Hvad er antallet af NH3 molekyler. 

Jeg har beregnet stofmængden af N2 til:   

m(N2)/M(N2)=n(N2)

3g/28g/mol = 0,1 mol 

Normalt ville jeg bare beregne videre med denne stofmængde for resten af reaktionen og finde massen af NH3. Men jeg bliver forvirret af at have givet 2 masser: Hvis jeg beregner stofmængden af H2 får jeg:

5/2=2,5mol 

Hvilken af disse to stofmængder skal jeg anvende for at udregne massen af NH3


Brugbart svar (0)

Svar #1
11. december 2017 af AngelOneOne

Hej,

Kig på den begrænsende faktor. Du har 0,1 mol N2 der kan reagere med 2,5 mol H2. Det vil sige at når alt N2 er forbrugt, er der ikke mer der kan reagere. Husk ved beregning at kvotienten af NH3 er 2. Det vil sige at hvergang der blver forbrugt 1 mol på venstre side, får du 2 mol på højre side.

/Angel

- - -

/Angel


"The Universe is under no obligation to make sense to you" - Niel deGrasse Tyson
Look deep into nature, and then you will understand everything better” - Albert Einstein


Brugbart svar (0)

Svar #2
11. december 2017 af mathon

reaktionsforhold:
                                 \small N_2:H_2=1:3

aktuelle stofmængder:

          \small 3\; g\; N_2=0{.}1071\; mol\; N_2

          \small 5\; g\; H_2=2{.}4802\; mol\; H_2


Brugbart svar (0)

Svar #3
11. december 2017 af Prionia (Slettet)

Svar til #0

N2 + 3 H2→ 2 NH3

28.02 gram N2 + 3 × 2.02 gram H2 → 2 × 17.04 gram NH3

3 gram N2  + (( 6.02 × 3 ) / 28.02)) gram H2 → ((34.08 × 3) / 28.02)) gram NH3

3 gram N2 + .65 gram H23.65 gram NH3

Antal NH3 molekyler er:

1 mol NH3 ( 17.04 gram NH3) er 6.023 × 1023 molekyler.  (Avogadros tal)

3.65 gram NH3 er ( 3.65 / 17.04) mol NH3 = .214 ×( 6.023 × 1023) = 1.29 × 1023 molekyler NH3


Brugbart svar (0)

Svar #4
11. december 2017 af mathon

          \small 2{.}4802\; mol\; H_2\text{ \ae kvivalerer }0{.}8267 \; mol\; N_2  

          \small 2{.}4802\; mol\; H_2\text{ \ae kvivalerer }0{.}8267 \; mol\; N_2\text{ hvoraf det ses, at } N_2\text{ er i underskud.}


Brugbart svar (0)

Svar #5
11. december 2017 af mathon

                                                   N2    +     3 H2   -->   2 NH3
\small \text{\ae kvivalente reaktanter i mol:}       \small \text{0{.}1071}          \small \text{0{.}3213}          \small \text{0{.}2142}

                                                 \small m(NH_3)=\left ( 0{.}2142\; mol \right )\cdot \left (17{.}031\; \tfrac{g}{mol}\right )=3{.65\;g}


Skriv et svar til: Stofmængdeberegning :/

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.