Kemi

Mængdeberegning

15. december 2017 af Lauravibeke (Slettet) - Niveau: B-niveau
Hej

Jeg har et spørgsmål som jeg håber I vil hjælpe med.

Jeg skal udregne koncentrationen af stof X i ng/L.

Molarvægten et 208,35 g/mol
Molarkoncentrationen er 122 nmol/L

Hvad er konc. i ng/L. Hvilke formler skal jeg bruge?

Brugbart svar (0)

Svar #1
15. december 2017 af umolich

Du skal se på enhederne, og i første omgang se bort fra tallene.

Vi har      \frac{g}{mol}    og    \frac{nmol}{L}    og vi ønsker  \frac{ng}{L}.  Vi kan se at gram skal være øverst og liter være nederst, hvorfor de to tal må ganges sammen. Nu skal vi bare sørge for at størrelserne passer sammen. Til venstre står der mol, og til højre nanomol. Heldigvis kan vi blot "forlænge" brøken til venstre med "nano-" foran både gram og mol, så ledes at vi får:

\frac{ng}{nmol}*\frac{nmol}{L}=\frac{ng}{L}

Så kan vi bare sætte tal ind:

208,35 \frac{ng}{nmol}* 122\frac{nmol}{L}=25418,7\frac{ng}{L}

Bemærk at 208,35 stadig kan bruges, fordi vi har forlænget med samme mængde i tæller og nævner af enheden. Ville vi omregne til f.eks. ng/mol i stedet, skulle vi have ganget med 1 000 000 000.


Skriv et svar til: Mængdeberegning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.