Matematik

Betydninger af konstanterne

17. december 2017 af Luunaa (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej alle!

Har en opgave formulering der lyder på: Udviklingen i vægten for en person på slnakekur mellem hans vægt og antallet af uger siden starten af slankekuren beskrives som 

y=87-0,45*x

y= persons vægt som er målt i kg og x er tidspunktet målt i uger efter starten af slankekuren

Jeg skal her beskrive konstanterne 87 og -0,45

Nogen der kan hjælpe med at forklare hvad de to konstanter siger og hvordan i kan se det?

Tak på forhånd!


Brugbart svar (1)

Svar #1
17. december 2017 af Anders521

Når man er stillet en modelleringsopgave, kan det være en go´ ide at man først identificere hvilken model man får givet. I dit tilfælde er der tale om en lineær model, idet den udtrykker sammenhængen mellem to variable x og y som y= b + ax. Med den lineær model y=87 + (- 0,45)*x, kan man se at b = 87 og a = -0,45.

Når man dernæst skal fortolke a og b, er man nødt til tage højde for den kontekst den lineær model befinder sig i, hviket i opgaven er  

Udviklingen i vægten for en person på slankekur mellem hans vægt og antallet af uger siden starten af slankekuren beskrives som 

med

y= persons vægt som er målt i kg og x er tidspunktet målt i uger efter starten af slankekuren

En metode i at kunne fortolke a og b i opgaven kan være at stille følgende spørgsmål (el. lign.):  Hvad vil det sige at x=0 i den linære model? Spørgsmålet stilles idet man gerne vil vide personens vægt ved starten af slankekuren , dvs ved den den 0'te uge. Med  y=87 + (- 0,45)*x har man så y=87 når x=0. Nu kommer der en fortolkning: Det må så betyde, at personens startvægt er på 87 kg.

Det var så den ene konstant. Hvad så med -0,45? Husk af -0,45 = a, hvor a er hældningskoefficienten (eller stigningstallet) i y=b+ax. Hvad sker der når der 1, 2 eller 3 uger? Når der er gået én uge dvs. x=1, så er personens vægt 87 + (-0,45)*1 kg. Med to uger er vægten nu 87 + (-0,45)*2 kg og med 3 uger er vægten nu på 87 + (-0,45)*3 osv. Så der er altså tale om en konstant vægttab. Nu kommer der en fortolkning: For hver uge der går, taber personen sig med 0,45 kg.

Dermed har man så én beskrivelse af tallene 87 og -0,45.

Bemærk, at udledningen af fortolkningen af tallene tager ikke højde når x antager negative værdier. 

    


Skriv et svar til: Betydninger af konstanterne

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.