Kemi

Fortydningsfaktoren

30. december 2017 af pigen001 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Når en opløsning af ATP ( Molvægt 506 g/mol) med en koncentration på 253 g/L fortyndes til 5mM er fortydningsfaktoren...

Hvordan beregner jeg dette? Altså er der en formel man skal anvende?

Jeg regner det nemlig til 101,2 - men forstår bare ikke, om jeg har anvendt en formel?


Brugbart svar (1)

Svar #1
30. december 2017 af AngelOneOne

Hej,

n = m/Mw = 253 g/L/506 g/mol = 0,5 mol/L = 0,5 M

Fortyndingsfaktor = Konc du har/konc du ønsker = 0,5 M/0,005 M = 100

Du skal altså fortynde stamopløsningen 100 gange, for at opnå en koncentration på 5 mM.

/Angel

- - -

/Angel


"The Universe is under no obligation to make sense to you" - Niel deGrasse Tyson
Look deep into nature, and then you will understand everything better” - Albert Einstein


Brugbart svar (1)

Svar #2
30. december 2017 af mathon

\small \text{Molaritet:}

                                 \small c_{beg}=\tfrac{253\; \tfrac{g}{L}}{506\; \tfrac{g}{mol}}=0{.}5\;M

\small \textup{Fortyndingsfaktor:}
                                 \small \small f=\tfrac{5\cdot 10^{-1}\;M}{5\cdot 10^{-3}\;M}=100
                                


Svar #3
30. december 2017 af pigen001 (Slettet)

Nårhhh okay, nu er jeg med  tak for hjælpen begge to :) 

Svar #4
01. januar 2018 af pigen001 (Slettet)


Jeg har lige endnu en fortydningsopgave jeg sidder fast med;


Hvis en opløsning af Insulin (molvægt: 5807,659) med en koncentration på 5,808mg/L fortyndes til 500nM er fortydningsfaktoren... ?
2
20
200
2.000
20.000


Jeg prøvede at regne det ud ved at sige:
m/mW = 0,0010000059
og efterfølgende

Fortyndingen før / fortyndingen efter
0,0010000059/500nM = 0,0000002


- Tror min regne fejl ligger i enhederne
Er der en som lige kan hjælpe ? 


Brugbart svar (0)

Svar #5
01. januar 2018 af mathon

                                           \small \left [ Insulin \right ]=\tfrac{5{.}808\cdot 10^{-3}\; \tfrac{g}{L}}{5807{.}659\; \tfrac{g}{mol}}=1{.}000\cdot 10^{-6}\;M=10^3\; nM

\small \textup{Fortyndingsfaktor:}
                                           \small f=\frac{1000\; nM}{500\;nM}=2
             


Svar #6
02. januar 2018 af pigen001 (Slettet)

Det giver ikke helt mening for mig at gange 0,000001 med 10^-6 

Jeg laver 5,808mg om til gram ved at gange med 10^-3 ikke?
Nu hvor jeg har den i gram hvorfor ganger jeg ikke med 10^-9 men istedet 10 ^-6? 

Det vil give bedre mening for mig hvis jeg kunne sige 

0,000001*10^-9 /500 og så få 2 


Brugbart svar (0)

Svar #7
02. januar 2018 af mathon

0,000001*10^(-9) /500 = 2·10-18 har ingen mening.


Svar #8
02. januar 2018 af pigen001 (Slettet)

Hov, jeg mente 0,0000001 /500 *10^9 = 2 


Skriv et svar til: Fortydningsfaktoren

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.