Samfundsfag

Sænkning af pensionsalderen og kortere arbejdstids betydning for BNP, beskæftigelse og løndannelse på kort og lang sigt

03. januar 2018 af 123434 - Niveau: Universitet/Videregående

Flere danske partier har en målsætning om, at arbejdstiden skal nedsættes til f.eks. 30 timer i ugen og eventuelt at pensionsalderen skal sænkes:

Analyser effekten af disse forslag på BNP, beskæftigelse og løndannelse på kort og lang sigt:

BNP

Hvis man sænker arbejdsugen fra 37 timer til 30 timer om ugen, så vil BNP falde. Produktiviteten i samfundet vil falde i og med, at folk arbejder mindre. Produktionen og produktiviteten falder som følge af den lavere arbejdsuge, hvilket resulterer i et lavere BNP. 

På lang sigt så vil BNP falde som følge af den kortere arbejdstid.

Beskæftigelse:

Arbejdsstyrken bliver betydeligt mindre som følge af den kortere arbejdsuge og den lavere pensionsalder. I en situation med flaskehalse, hvor der er mangel på arbejdskraft, kan det være problematisk at arbejdsstyrken gøres mindre. 

Løndannelse:

Forslaget er dyrt at finansiere, og statens udgifter forøges i kraft, at arbejdsstyrken er blevet mindre. Der er ikke råd til at give lønstigninger i det offentlige. 

Jeg har prøvet at svare på disse spørgsmål efter bedste emne, men synes godt nok de er svære. Er der nogle, som er gode til økonomi herinde, som kan give en hjælpende hånd?

Tusind tak på forhånd. 


Skriv et svar til: Sænkning af pensionsalderen og kortere arbejdstids betydning for BNP, beskæftigelse og løndannelse på kort og lang sigt

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.