Biologi

Osmotisk tryk

16. januar 2018 af ca04 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Se vedhæftet fil. 

Jeg har biologi på flex, og er blevet bedt om at finde det osmotiske tryk ud fra en formel (jeg har vedhæftet den herunder). 

Jeg har beregnet C. Men jeg forstår ikke hvordan jeg skal finde R, som jeg skal bruge til at beregne trykket? Nogle der kan hjælpe mig. Det er det eneste jeg har fået udleveret. 

Vedhæftet fil: Billede1.png

Brugbart svar (0)

Svar #1
16. januar 2018 af mathon


Brugbart svar (0)

Svar #2
16. januar 2018 af mathon

\small \mathbf{R}\textup{ er jo opgivet ovenfor.}


Svar #3
16. januar 2018 af ca04 (Slettet)

Jeg forstår ikke det med atm * K-1 * mol-1

Hvordan kan jeg gange det med 0,0821?


Brugbart svar (0)

Svar #4
16. januar 2018 af Skaljeglavedinelektier

Det er enheden for gaskonstanten. 


Svar #5
16. januar 2018 af ca04 (Slettet)

Skal jeg så bare sætte 0,0821 ind på R s plads i formlen? 


Brugbart svar (0)

Svar #6
16. januar 2018 af Skaljeglavedinelektier

Ja men du skal jo stadig indsætte enheden. 


Svar #7
16. januar 2018 af ca04 (Slettet)

Kan du forklare mig hvordan jeg gør det? 


Brugbart svar (0)

Svar #8
16. januar 2018 af Skaljeglavedinelektier

For lethedens skyld, i forhold til dit regneprogram og forståelse, så indsæt tallene uden enheder til at starte med. Når du har resultatet, kan du så indsætte enheder og finde ud af, hvilken enhed dit resultat skal have. 


Brugbart svar (0)

Svar #9
19. januar 2018 af mathon

\small \textup{Enheder:}
                    \small \left [\Psi \right ] =\left [ C \right ]\cdot\left [ R \right ]\cdot\left [ T \right ]=\tfrac{mol}{L}\cdot \tfrac{atm\cdot L}{mol\cdot K}\cdot K=atm


Brugbart svar (0)

Svar #10
20. januar 2018 af mathon

1% saltopløsning ved 25°C:

                                 \small \Psi =1{.}9\cdot \left ( 0{.}17094\; \tfrac{mol}{L} \right )\cdot \left ( 0{.}0821\; \tfrac{atm\cdot L}{mol\cdot K} \right )\cdot \left ( 298{.}15\;K \right )=7{.}95\; atm

3% saltopløsning ved 25°C:

                                 \small \Psi =1{.}9\cdot \left ( 0{.}512821\; \tfrac{mol}{L} \right )\cdot \left ( 0{.}0821\; \tfrac{atm\cdot L}{mol\cdot K} \right )\cdot \left ( 298{.}15\;K \right )=23{.}85\; atm


Brugbart svar (0)

Svar #11
20. januar 2018 af mathon

\small \textup{enheder:}
                  \small [R]=\tfrac{J}{mol\cdot K}

\small \textup{hvor} 
                  \small J=Nm=\tfrac{N}{m^2}\cdot m^3=Pa\cdot m^3

\small \textup{her kan anvendes forskellige trykenheder og praktisk omskrives til liter, }
\small \textup{da et eksperimentelt volumen p\aa \ 1 }m^3 \textup{ er urealistisk stort:}

\small \textup{f. eks.}
                  \small Pa\cdot m^3
                  \small atm\cdot L
                  \small bar\cdot L

                  
                


Svar #12
21. januar 2018 af ca04 (Slettet)

Mange tak :-) 


Skriv et svar til: Osmotisk tryk

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.