Kemi

Redoxreaktion?

16. januar 2018 af Karol343 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej.

Er nedenstående en redoxreaktion?

CH_3CH_2OH+O_2\rightarrow CH_3COOH +H_2O

Hvilke tilstandsformer er de forskellige stoffer på?


Brugbart svar (0)

Svar #1
16. januar 2018 af mathon

\small \textup{Oxidationen af }CH_3CH_2OH\textup{ foreg\aa r ved hj\ae lp af et oxidationsmiddel }

\small \textup{ og ikke ved reaktion med }O_2.


Svar #2
16. januar 2018 af Karol343 (Slettet)

Det vil altså sige, at reaktionen ikke er en redoxreaktion? Reaktionen er vel afstemt som den er - hvilke tilstandsformer findes de forskellige stoffer på?


Brugbart svar (0)

Svar #3
16. januar 2018 af mathon

\small \textup{Reaktionen er en redoxreaktion men forl\o ber som en}

\small \textup{fuldst\ae ndig forbr\ae nding:}

                                       \small CH_3CH_2OH\, _{\textit{(aq)}}\; +\; 3\, O_2\, _{\textit{(g)}}\; \rightarrow \; 2\, CO_2\, _{\textit{(g)}}\; +\; 3\, H_2O\, _{\textit{(g)}}


Svar #4
16. januar 2018 af Karol343 (Slettet)

Man ser vel bort fra CH3 når man skal bestemme oxidationstal? Hvordan har du fundet ud af ovenstående?

Jeg tænkte selv på følgende:

-CH2OH

C = -1

H = +1 * 2 = +2

O = -2

H = + 1

O2

Frit grundstof = 0

-COOH

O = -2

O = -2

H = +1

C = +3

H2O

H = +1 * 2 = +2

O = -2


Brugbart svar (0)

Svar #5
17. januar 2018 af mathon

                         \small R\overset{\mathbf{\color{Red} -1}}{C}H_2OH\; +\; \overset{\mathbf{\color{Blue} +7}}{Mn}{O_4}^-\; \rightarrow\; R\overset{\mathbf{\color{Red} +3}}{C}OOH\; +\; \overset{\mathbf{\color{Blue} +2}}{Mn}{^{2+}}
 

      op   ned   antal          
C    4                5
Mn         5        4

\small \textup{Afstemning af op-og nedgange:}

                         \small 5\, R CH_2OH\; +\; 4\, Mn{O_4}^-\; \rightarrow\; 5\, RCOOH\; +\; 4\, Mn{^{2+}}

\small \textup{Afstemning af ladning:}

                         \small 5\, R CH_2OH\; +\; 4\, Mn{O_4}^-\; +\; 12\, H^+\; \rightarrow\; 5\, RCOOH\; +\; 4\, Mn{^{2+}}

\small \textup{Afstemning af hydrogen:}

                         \small 5\, R CH_2OH\; +\; 4\, Mn{O_4}^-\; +\; 12\, H^+\; \rightarrow\; 5\, RCOOH\; +\; 4\, Mn{^{2+}}\; +\; 11\, H_2O

\small \textup{Oxygen stemmer.}

\small \textup{dvs:}

                         \small \small \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! 5\, CH_3 CH_2OH\, _{\textit{(aq)}}\; +\; 4\, Mn{O_4}^-\, _{\textit{(aq)}}\; +\; 12\, H_3O^+\, _{\textit{(aq)}}\; \rightarrow\; 5\, CH_3COOH\, _{\textit{(aq)}}\; +\; 4\, Mn{^{2+}}\, _{\textit{(aq)}}\; +\; 23\, H_2O\, _{\textit{(l)}}


Skriv et svar til: Redoxreaktion?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.