Fysik

Elektromagnetisme

17. januar 2018 af Mikkeldkdk - Niveau: A-niveau

Hej allesammen

Har et problem med en opgave som lyder:

bestem størrelse af den elektriske kraft på en kugle som er i mellem to plader med henholdsvis prositive og negative plader på hver side.

Kuglen hænger i en snor i en vinkel på 18 grader, og vejer 0,015 gram, U spændingsforskellen mellem dem er 24,5 volt, og afstanden mellem plader er 12 cm. 

Hvordan løser jeg den?


Svar #1
17. januar 2018 af Mikkeldkdk

Kan det passe at ftyn=m*g=q*E

Altså at f tyn er det samme som q*E?


Brugbart svar (0)

Svar #2
17. januar 2018 af Eksperimentalfysikeren

Kuglen er påvirket af tre kræfter: Tyngdekraften, den elektriske kraft og snorekraften. Man kan tegne dem op startende med tyngdekraften nedad, derefter den elekriske kraft vandret og til sidst snorekraften, der går skråt op til startpunktet. Herved har man fået en retvinklet trekant med en spids vinkel på 18 grader øverst. Brug så den trigonomiske regel, der gælder for forholdet mellem modstående og hosliggende katete og vinklen.


Brugbart svar (0)

Svar #3
17. januar 2018 af Eksperimentalfysikeren

#1 Nej, så ville vinklen være 45 grader.


Svar #4
17. januar 2018 af Mikkeldkdk

Hvordan skal jeg finde den elektriske kraft ud fra det?


Svar #5
17. januar 2018 af Mikkeldkdk

For det er ikke bare q*e eftersom jeg skal finde q i opgaven efter denne


Brugbart svar (0)

Svar #6
17. januar 2018 af hesch (Slettet)

##4,5: Der må så i den følgende opgave være opgivet:

- Kuglens diameter
- Om kuglen er elektrisk ledende eller ladningen er jævnt fordelt i kuglen.

NB: Der er ikke tale om elektromagnetisme men om elektrostatik.


Svar #7
17. januar 2018 af Mikkeldkdk

#6 Ingen af delene er opgivet. Men jeg har regnet ladningen af kuglen, hvormed man må antage at den er jævnt fordelt.


Brugbart svar (0)

Svar #8
17. januar 2018 af Eksperimentalfysikeren

Du skal i første spørgsmål ikke interessere dig for, at kraften er elektrisk. Det kommer i den del, du ikke har skrevet noget om endnu.

Du skal finde den elektrisk kraft, men det har ingen betydning for denne del af opgaven, om kraften er elektrisk. Det kunne lige så godt være kraften fra en snor. Du har opgivet kuglens masse. Så kan du finde tyngdekraften på den. Den går lodret nedad. Tyngdekraften plus den vandrette kraft, du skal finde giver en skrå kraft, der danner en vinkel på 18 grader med lodret. Tegn et lodret liniestykke, der symboliserer tyngdekraften. Tegn nu snoreretningen, dvs 18 grader ud til siden fra det øverste endepunkt A af liniestykket. Tegn et vandret liniestykke ud fra det lodrette liniestykkes nederste endepunkt C. Det skærer den skrå linie i B. Så har du en retvinklet trekant ABC, hvor A er 18 grader og AC er m*g. Så er den kraft, du søger BC = AC * tan(A), så kraften F = m*g*tan(A).

Når du så har fundet F, kan du gå videre til næste spørgsmål og benytte F = q*E.


Svar #9
17. januar 2018 af Mikkeldkdk

#8

f_el:= 0,015g*9,82m/s2 * tan(18) = 4,8*10-5

Er det så korrekt at den elektriske kraft er 4,8*10-5 N? 


Brugbart svar (0)

Svar #10
17. januar 2018 af Eksperimentalfysikeren

Ja. Husk enheden i den første linie.


Skriv et svar til: Elektromagnetisme

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.