Fysik

Stød mellem foton og elektron

19. januar 2018 af Whirler (Slettet) - Niveau: A-niveau

Jeg ved ikke, hvordan jeg skal løse denne delopgave:

d) Benyt svarene i b og c til at vise, at elektronen og den spredte foton bevæger sig i retninger med vinklerne hhv. 63° og 54° på hver sin side af den indkommende fotons bevægelsesretning.

Der er tale om en foton der støder ind i en elektron i hvile ved comptonspredning. Jeg har antaget, at det er et elastisk stød.

Jeg kender (fra b og c):

- elektronens fart efter stødet

- elektronens bevægelsesmængde efter stødet

- den indkommende fotons bevægelsesmængde (foton før stød)

- den spredte fotons bevægelsesmængde (foton efter stød)


Brugbart svar (0)

Svar #1
19. januar 2018 af peter lind

Du skal bruge energi og bevægelsesmængde bevarelse.


Svar #2
19. januar 2018 af Whirler (Slettet)

#1 Ja, men jeg er ikke sikker på hvordan præcis


Brugbart svar (0)

Svar #3
19. januar 2018 af peter lind

Elektronens energi skal formentlig regnes urelativistisk, Ivis du kalder fotonens bevægelsesmængde før stødet p1 og fotonens energi efter stødet p2 er deres energier p1*c og p2*c så du har p1*c = p2*c + Eelektron.

Bevæglsesmængde bevarelse i fotonens retning før stødet giver

p1 = p2cos(u) + pelektron*cos(v)

Vinkelret fotonens retning giver det

0 = p2*sin(u)+pelektron*sin(v)


Skriv et svar til: Stød mellem foton og elektron

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.