Matematik

Find skæringspunkt mellem 2 funktioner

28. januar 2018 af Sumsar3320 - Niveau: B-niveau

Find skæringspunktet mellem funktionerne l og m
l: 2x-3y=1

m: x+6y=8

Jeg skal finde skæringspunktet vha. substitution, men ved ikke hvordan jeg skal gøre. 
Er der nogen der kan uddybe? 


Brugbart svar (0)

Svar #1
28. januar 2018 af Mathias7878

Isoler y i funktionen l. Brug det til at isolere x i m. Indsæt da den funde x-værdi ind i den første funktion, hvor du isolerede y.

I princippet løser du et ligningssystem.

- - -

 

 


Svar #2
28. januar 2018 af Sumsar3320

Jeg er rigtig dårlig til at isolere. Kan du ikke forklare nærmere

Brugbart svar (0)

Svar #3
28. januar 2018 af mathon

          2x - 3y  =   1
         -2x-12y =-16         \small \textup{addition}

                -15y = -15

                  y = 1            \small \textup{indsat i }x+6y=8
          x + 6·1 = 8

          x = 2          

           


Svar #4
28. januar 2018 af Sumsar3320

mathon. Forstår ikke helt hvordan du får -2x-12y=-16 til -15y=-15, hvor bliver x af, og hvor har du værdier for dem fra?


Brugbart svar (1)

Svar #5
28. januar 2018 af Mathias7878

Med udgangspunkt i #1

Vi starter med at isolere y

i den første ligning:

                                    \small 2x-3y = 1 

                                  \small -3y = 1-2x

                                  \small y = \frac{1-2x}{-3}

Dette udtryk for y bruges nu

til at isolere x i den anden ligning:

                                 \small x+6y = 8  

                                \small x+6\cdot (\frac{1-2x}{-3}) = 8

                               \small x+ \frac{6-12x}{-3} = 8

                               \small 5x-2 = 8

                               \small x = \frac{10}{5} = 2

hvilket erstattes med x i den første ligning 

for at bestemme y:

                            \small y = \frac{1-2\cdot 2}{-3} = \frac{-3}{-3} = 1

dvs. skæringspunktet er:

                          \small S(x,y) = (2,1)  

- - -

 

 


Brugbart svar (1)

Svar #6
28. januar 2018 af mathon

\small \textup{Det var da ulige nemmere at isolere \textbf{x}:}

          \small x=\left (8-6y \right )

          \small 2\cdot\left ( 8-6y \right )-3y=1

          \small 16-12y-3y=1

          \small -15y=-15

          \small y=1

          \small x=8-6\cdot 1=2


Svar #7
28. januar 2018 af Sumsar3320

Okay tak begge to for hjælpen.


Skriv et svar til: Find skæringspunkt mellem 2 funktioner

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.