Fysik

Bølger

29. januar 2018 af Ben12345 (Slettet) - Niveau: C-niveau

Hej, jeg har to spørgsmål:

1. Hvordan løser jeg følgende:

Gult lys fra en natriumlampe har bølgelængden 589 nm.

Bestem frekvensen af det gule lys. 

2. Har jeg løst følgende rigtigt, og hvordan løser man opgave c?

Laserlys med bølgelængden 632,8 nm sendes ind mod et gitter. På en skærm bag     gitteret måles afstanden mellem de 1. ordens prikker til 83,4 cm og afstanden     mellem gitteret og skærmen måles til 1,25 m.

a. Bestem afbøjningsvinklen ud til 1.orden.

tan(fi)= \frac{x_{1}}{a}=\frac{41,7cm}{1,25m}=\frac{41,7cm/10^{2}m}{1,25m}=\frac{0,417m}{1,25m}=0,336^{o}

B. Bestem gitterkonstanten

d=\frac{n*lambda}{sin(fi)}=\frac{1*632,8nm}{sin(0,336^{o})}=\frac{1*632,8nm/10^{9}}{sin(0,336^{o})}=10^{-4}*1,07908m

C. Bestem antal ridser pr. mm på gitteret.

PÅ FORHÅND TAK


Brugbart svar (0)

Svar #1
29. januar 2018 af mathon

B. 

                 \small \varphi _1=\tan^{-1}\left ( \tfrac{0{.}417\; m}{1{.}25\; m} \right )=18{.}4^\circ

                 \small d=\tfrac{\lambda }{sin\left ( \varphi _1 \right )}=\tfrac{632{.}8\cdot 10^{-6}\; mm}{\sin\left ( 18{.}4487^\circ \right )}=0{.}002\; mm


Brugbart svar (0)

Svar #2
29. januar 2018 af mathon

C. 
     \small \textup{Antal streger pr. mm:}

                 \small N=\frac{1\; mm}{0{.}002\; \tfrac{mm}{str\! e\! g}}=500\; \textup{streger}


Skriv et svar til: Bølger

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.