Kemi

Hydronolyse af monohydrone syrer

30. januar 2018 af emmamn1998 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej,

Jeg kan simpelthen ikke komme videre med denne opgave. Er der nogle der kan forklare mig hvad jeg skal gøre?

Opgaven lyder:

Beregn, hvor mange % af syremolekylerne der er hydronolyseret i følgende opløsninger af monohydrone syrer:

a. 1,0*10-3M, pK= 5,0

b. 1,0*10-3M, pK= 1,0

c. 1,0*10-9, pK= 3,0

På forhånd tak :-)


Brugbart svar (0)

Svar #1
30. januar 2018 af mathon

                    \small \alpha =\frac{-10^{-pK_s}+\sqrt{10^{-2pK_s}+4\cdot 10^{-pK_s}\cdot c_s}}{2c_s}


Brugbart svar (0)

Svar #2
30. januar 2018 af mathon

a)
                   \small \small \alpha =\frac{-10^{-5{.}0}+\sqrt{10^{-10{.}0}+4\cdot 10^{-5{.}0}\cdot 0{.}001}}{2\cdot0{.}001}=0{.}095=9{.}5\%


Brugbart svar (0)

Svar #3
31. januar 2018 af mathon

\textup{detaljer:}
        \small \textup{Betegnes den monohydrone syre for HA }
        \small \textup{haves for dens dissociation, n\aa r }\mathbf{{\color{Red} \alpha}} \textup{ er dissociationsgraden:}

                                       \small HA\; +\;H_2O\; \rightleftharpoons \; A^-\; +\; H_3O^+    
                                   \small c_s\cdot \left ( 1-\alpha \right )                   \small \alpha\cdot c_s        \small \alpha\cdot c_s                     0<\alpha <1

        \small \textup{og for ligev\ae gtsbr\o ken:}

                                        \small \frac{\left [ A^- \right ]\cdot \left [ H_3O^+ \right ]}{\left [ HA \right ]}=K_s

                                        \small \frac{\alpha c_s\cdot \alpha c_s}{(1-\alpha )c_s}=K_s               

                                        \small c_c\cdot \alpha ^2=K_s\left ( 1-\alpha \right )

                                        \small c_c\cdot \alpha ^2+K_s\alpha -K_s=0\; \; \; \; \; \alpha >0

                                        \small \alpha =\frac{-K_s+\sqrt{{K_s}^2+4\cdot K_s\cdot c_s}}{2c_s}
\small \textup{som med }K_s=10^{-pK_s}
\small \textup{giver:}
                                        \small \alpha =\frac{-10^{-pK_s}+\sqrt{10^{-2pK_s}+4\cdot 10^{-pK_s}\cdot c_s}}{2c_s}         


Brugbart svar (0)

Svar #4
31. januar 2018 af mathon

c)
                   \small \alpha =\frac{-10^{-3{.}0}+\sqrt{10^{-6{.}0}+4\cdot 10^{-3{.}0}\cdot 10^{-9}}}{2\cdot 10^{-9}}=0{.}9999=99{.}99\%


Brugbart svar (0)

Svar #5
31. januar 2018 af mathon

\small \textup{af}
                                        \small \alpha =\frac{-K_s+\sqrt{{K_s}^2+4\cdot K_s\cdot c_s}}{2c_s}     

\small \textup{som omskrevet til:}

                                        \small \alpha\left ( \tfrac{K_s}{c_s} \right ) =-\left (\tfrac{1}{2}\tfrac{K_s}{c_s} \right )+\sqrt{\left (\tfrac{1}{2}\tfrac{K_s}{c_s} \right )^2+4\cdot\left ( \frac{K_s} {c_s} \right )}

\large \textup{viser at }\alpha \textup{ er en funktion af }\left (\tfrac{K_s}{c_s} \right ).

                                        


Brugbart svar (0)

Svar #6
31. januar 2018 af mathon

\small \textup{endvidere ses af:}
                                        \small \frac{\alpha c_s\cdot \alpha c_s}{(1-\alpha )c_s}=K_s                                         
                                        \small c_s\cdot\frac{ \alpha^2}{1-\alpha }=K_s
\textup{at }c_s\textup{ og }\tfrac{\alpha ^2}{1-\alpha }
\small \textup{er omvendt proportionale:}
                                       \large \textup{mindskes }c_s\textup{ \o ges }\tfrac{\alpha ^2}{1-\alpha }\textup{ og dermed }\alpha .

                                       \large \textup{ \o ges }c_s\textup{ mindskes }\tfrac{\alpha ^2}{1-\alpha }\textup{ og dermed }\alpha.                \small \textup{(Ostwalds fortyndingslov.)}

                                    
                                        


Skriv et svar til: Hydronolyse af monohydrone syrer

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.