Kemi

Afklaring i forhold til iodtals beregning

21. februar 2018 af Penjen (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Hej derude,

Jeg har problemer med, at få mit iodtal for rapsolie til at passe med litteraturens. Er der én, der kan gennemskue, hvor jeg går galt i mine beregninger?

1. Bestem den totale mængde af Br2 tilsat i mol:

Molar massen af pyridinium tribromide = 319.83 g/mol. Vægt i gram 0.5 g.

M=m/N

0.5 g/319.83 g/mol = 0.00156 mol pyridinium tribromide -- 0.00156 mol Br2 tilsat

ALTERNATIV beregning (forhold 3:2 mellem pyridinium tribromide og bromide) (0.00156 mol / 3)*2 = 0.00104 mol Br2 tilsat

2. Bestem i mol den mængde Na2S2O3 der har reagerede.

Volumen af tilsat Na2S2O3 0.1M ved titrering 9.7 mL.

0.0097 L * 0.1 M = 0.00097 mol Na2S2O3 der har reageret

3. Bestem ved brug af de afstemte reaktionsskemaer i reaktion 3 og 4, mol mængden af ureageret Br2 i kolben.

3.) 2KI+Br2--> I2+2KBr(1:2)

4.) I2+2Na2S2O3--> 2NaI+Na2S2O2(1:2)

Jeg har herunder udregnet hvilken stofmængde I2 der svarer til denne mængde Na2S2O3, samt hvilken stofmængde Br2 der svarer til denne mængde I2:

Som vist ovenfor i reaktionsskemaet er forholdet mellem I2 og Na2S2O3 1:2 hvilket medfører:

n_Iod = n_Br2 = ½ n_forskel  = ½ • 0.00097 mol = 0.0004995 mol ureageret Br2 i kolben

4. Bestem mængden og massen af mol Br2 der har reageret med olien.

Tilsat_Br2 - Ureageret_Br2 = 0.00156 mol - 0.0004995 mol = 0.0010605 mol Br_2

0.0010605 mol Br2 der har reageret med olien

m = M*n

0.0010605 * Br_2(79.904*2) = 0.169 g Br_2 der har reageret med olien

5. Bestem ”bromtallet” for olien ved brug af følgende formel:

Bromtal = (massen af reageret Br2 / massen af olie) ∗ 100

(0.169 g / 0.208 g)*100 = 81.250 Bromtal

6. Omregn brom tal til iodtal:

Iodtal = bromtal * (126.9 g I / 79.9 g Br)

81.25*(126.9 / 79.9) = 129.044 Iodtal  

Dermed ligger mit iodtal udenfor litteraturens tal (94-106 el. 100-120 afhængig af type rapsolie). På forhånd tak for hjælpen!


Skriv et svar til: Afklaring i forhold til iodtals beregning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.