Matematik

Tangentligning

25. februar 2018 af Jb123 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Jeg vil gerne have hjælp til denne opgave: Bestem tangentligningen til funktionen, f(x), der går igennem punktet P(0,3)

f(x)=3x^2+4x+3


Brugbart svar (0)

Svar #1
25. februar 2018 af peter lind

Ligningen for tangenten for grafen af en funktion i (x0, f(x0) er f'(x0)(x-x0) + f(x0)


Brugbart svar (0)

Svar #2
25. februar 2018 af AMelev

Du ved, at en ligning for tangenten er y = f '(x0)·(x-x0) + f(x0)
Indsæt udtrykkene for f '(x0) og f(x0), så du får tangentligningen udtrykt ved x0.

Du ved, at tangenten går gennem (x,y) = (0,3).
Indsæt i tangentligningen og løs mht. x0.
Indsæt denne løsning i tangentligningen


Svar #3
25. februar 2018 af Jb123 (Slettet)

Mmmh jeg havde self inden prøvet selv at rode med opgaven ved at bruge den formel... Jeg får bare nogle mærkelige resultater ud af det.. Jeg tror måske fejlen ligger ved at jeg ikke er 100% sikker på hvad x0 er? Jeg har i mine udregner sagt det er 4, da det er det som står foran 4? Er ikke helt sikker.. I så fald har jeg aller først differentieret min funktion og fået f'(x)=6x+4


Svar #4
25. februar 2018 af Jb123 (Slettet)

* i mine udregninger sagt det er 4, da det er det som står foran x


Brugbart svar (0)

Svar #5
25. februar 2018 af Mathias7878

..

  \small x_0 = 0 \ \textup{da funktionen f(x) g\aa r gennem punktet } \ P(x_0,f(x_0)) = (0,3)

- - -

 

 


Brugbart svar (0)

Svar #6
25. februar 2018 af AMelev

Du ved ikke, hvad x0 er. Derfor skal du gøre som angivet i #2.

#5 nej, (0,3) er ikke røringspunkt, men bare et punkt på tangenten - ikke på grafen for f.


Svar #7
25. februar 2018 af Jb123 (Slettet)

Ej okay er helt confused nu.... Hvordan skal jeg indsætter værdier i tangentligningen når jeg ikke kender dem.


Brugbart svar (0)

Svar #8
25. februar 2018 af Mathias7878

Prøv at vedhæft et billede af opgaven.

- - -

 

 


Brugbart svar (0)

Svar #9
25. februar 2018 af peter lind

(x0, y0) = (0, 3) har du selv oplyst i #0. Beregn f'(x) og derefter f'(x0)


Brugbart svar (0)

Svar #10
25. februar 2018 af Mathias7878

.. hvis man indsætter y = 3 og x = 0 ind i tangentens ligning 

fås:

       \small \small 3 = (6x_0+4)\cdot (0-x_0)+3{x_0}^2+4{x_0}+3

hvilket åbenbart er det du skal gøre for at bestemme x0


 

- - -

 

 


Brugbart svar (0)

Svar #11
25. februar 2018 af Mathias7878

.. dog fås, at

  \small x_0 = 0

hvorfor jeg ikke forstår, at man skal igennem alt det bøvl.

- - -

 

 


Brugbart svar (0)

Svar #12
26. februar 2018 af AMelev

#0, #9 & #11
I opgaveformuleringen står der ikke, at (0,3) er røringspunktet - kun at det er et punkt på tangenten. Det er en tilfældighed, at det i dette tilfælde er røringspunkt, så derfor skal man så gruelig meget ondt igennem. Hvis oplysningen havde været, at tangenten skulle gå gennem (0,2) havde der været to mulige tangenter.

Vedhæftet fil:Tangenter.JPG

Skriv et svar til: Tangentligning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.