Matematik

Halveringstid

02. marts 2018 af MetteMauss (Slettet) - Niveau: C-niveau

Jeg sidder med en opgave som skal afleveres her kl 24.00

Jeg skal bruge formlen               T_{1/2}= \frac{log(1/2)}{log(a)}

Jeg kan ikke finde ud af hvad a er?! Nogen der kan give mig en forklaring på hvad det er ligesom Kn er slutværdi, r er procent, n er tid/terminer/andre perioder.

Hvad er a? 


Brugbart svar (0)

Svar #1
02. marts 2018 af Mathias7878

Du har formentlig fået opgivet en eksponentiel funktion på formen y = bax. Det er så den værdi af a, du skal aflæse og indsætte i formlen.

- - -

 

 


Brugbart svar (0)

Svar #2
02. marts 2018 af peter lind

en eksponentiealfunktion kan skrives som y = b*ax


Svar #3
02. marts 2018 af MetteMauss (Slettet)

Jeg er faret vild i alle mine tal, og jeg kan ikke gennemskue hvilket et jeg af dem jeg skal sætte ind som a.

Jeg har samme opgave som i denne tråd, men jeg får intet ud af de svar der er givet der:

https://www.studieportalen.dk/forums/thread.aspx?id=1631962


Svar #4
02. marts 2018 af MetteMauss (Slettet)

Det er spørgsmål d) jeg kæmper med.


Brugbart svar (0)

Svar #5
02. marts 2018 af StoreNord

Kan nogen se noget i opgaven, der indikerer at funktionen er exponentiel?


Brugbart svar (0)

Svar #6
02. marts 2018 af StoreNord

Hvis funktionen er exponentiel, er halveringstiden 11.2.
Hvis den er lineær, er halveringstiden 11.24.


Brugbart svar (0)

Svar #7
02. marts 2018 af StoreNord

Skærmbillede fra 2018-03-02 22-37-48.png


Brugbart svar (0)

Svar #8
02. marts 2018 af mathon

\small \textup{Du har at g\o re med en eksponentiel funktion:}
   
                             \small y=b\cdot a^x

\small \textup{hvis graf indeholder punkterne:}
                                                    \small (0,22)\textup{ og }(14,9{.}3)
\small \textup{hvoraf}
                             \small 9{.}3=b\cdot a^{14}
                             \small 22=b\cdot a^{0}    \small \textup{som ved division}
\small \textup{giver:}
                             \small \frac{9{.}3}{22}= a^{14-0}

                             \small \small \small \left (\frac{9{.}3}{22} \right )^{\frac{1}{14}}= a=1+r=1+p\cdot 10^{-2}=0{.}940351

                        


Svar #9
02. marts 2018 af MetteMauss (Slettet)

StoreNord Hvordan er du kommet frem til det? Jeg er selv lige kommet frem til 11,40, men det er 50% held og 50% gæt.

Jeg har tidligere i opgaven bestemt et fald på 5,9% og det har jeg sat ind som fremskrivningsfaktor (0,941).

Er jeg helt forkert på den?


Brugbart svar (0)

Svar #10
02. marts 2018 af mathon

Kan nogen se noget i opgaven, der indikerer at funktionen er exponentiel?

opgaveteksten udtrykker: "Bestem med 2 decimaler det gennemsnitlige årlige procentvise fald i indførslen af ren alkohol pr. person i perioden 1987-2001".


Svar #11
02. marts 2018 af MetteMauss (Slettet)

Jeg kan ikke finde ud af at få skærmbilledet op som eksempel.


Brugbart svar (0)

Svar #12
02. marts 2018 af StoreNord

Du skal åbne linket i et nyt vindue og redigere dit inlæg og trække billedet ind i inlægget og gemme igen.


Brugbart svar (0)

Svar #13
02. marts 2018 af StoreNord

Nå, men du har jo travlt.
Skærmbillede 2018-03-02 kl. 22.42.20.png


Brugbart svar (0)

Svar #14
02. marts 2018 af mathon

            \small \small X_{\frac{1}{2}}=11{.}3

            \small 1+p\cdot 10^{-2}=0{.}940351

            \small p\cdot 10^{-2}=-0{.}059649

            \small p_{gennemsnitsprocent}=-5{.}9649


Brugbart svar (0)

Svar #15
02. marts 2018 af StoreNord

Jeg har selv ladet Geogebra beregneT½ efter din formel.


Svar #16
02. marts 2018 af MetteMauss (Slettet)

Tak, StoreNord. Trætheden har for alvor meldt sig, og jeg kan ikke engang finde ud af helt simple ting :)


Svar #17
02. marts 2018 af MetteMauss (Slettet)

Så det er ikke helt hen i vejret det jeg kom frem til i sidste ende?


Brugbart svar (0)

Svar #18
02. marts 2018 af StoreNord

#10    Ja, det har du jo nok ret i.


Svar #19
02. marts 2018 af MetteMauss (Slettet)

Kan man sige, at "a" altid er fremskrivningsfaktoren, ligesom "r" er rente? I denne formel altså...


Brugbart svar (0)

Svar #20
02. marts 2018 af AMelev

#10

Kan nogen se noget i opgaven, der indikerer at funktionen er exponentiel?

opgaveteksten udtrykker: "Bestem med 2 decimaler det gennemsnitlige årlige procentvise fald i indførslen af ren alkohol pr. person i perioden 1987-2001".

Hvis opgaveformuleringen er som i https://www.studieportalen.dk/forums/thread.aspx?id=1631962 er der intet, der siger, hvilken model udviklingen i alkoholforbruget antages at følge. Der er opgivet to sammenhørende værdier, og det er det.
Gennemsnitlig procentvis fald kan bestemmes uanset hvad, omend det normalt kun er interessant ved eksponentielle modeller. 
Svarene på sp. b) - d) vil afhænge af modellen.


Forrige 1 2 Næste

Der er 21 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.