Fysik

Måling af tykkelsen af et hår

04. marts 2018 af NielsThoegersen - Niveau: C-niveau

Hej, :)

Jeg sidder og skriver en rapport omkring et forsøg, som vi har lavet, hvor vi udregnede tykkelsen af et hår ved hjælp af interferensmønsteret fra en laser.  

Jeg skal til at beskrive ligningen, som vi bruger i databehandlingen, men jeg er dog blevet usikker på, hvad dele af den viser. Ligningen ser ud således: d=\lambda *(b/a)

Delen med (b/a) forstår jeg udmærket: Den beskriver trekanten, som dannes mellem kateten a, mellem centralpletten og den første mørke plet i interferensmønsteret, samt kateten b, som ligner hypotnusen c, og dannes som mellemrummet mellem laseren og interferensmønsteret. Den er udledt af følgende: sin(v)=a/c

Jeg forstår dog ikke den anden del. Den er udledt fra følgende: sin(v)=(1/2*\lambda)/(1/2*d)=\lambda/d

Jeg har fået nogle billeder, som måske kan hjælpe.

Tusind tak på forhånd!

Hilsen Niels.


Svar #1
04. marts 2018 af NielsThoegersen

1:

Vedhæftet fil:1.png

Svar #2
04. marts 2018 af NielsThoegersen

2:

Vedhæftet fil:2.gif

Svar #3
04. marts 2018 af NielsThoegersen

3:

Vedhæftet fil:3.png

Skriv et svar til: Måling af tykkelsen af et hår

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.