Matematik

HJÆÆÆLP

04. marts 2018 af mille1234567812 (Slettet) - Niveau: C-niveau

Hej jeg har brug for hjælp til den opgave der lyder sålede:

af tabellen fremgår, hvor mange børn der efter 1997 er blevet behandlet for ADHD.

år       1997       1998    1999    2000    2001    2002    2003    2004    2005   2006     2007

antal  511         697        954     1305   1525     9121    2490    3284    4452   5804     7180

Det antages at tabellens data kan beskrives ved en funktion af typen: N(t)=N0*a^t

Hvor N(t) er antallet af børn i behandling for ADHD til tiden t, (målt i år efter 1997)

a) benyt tabellens data til at bestemme tallene N0 og a

Jeg har prøvet at lave denne og har fået a til at være 0,0016 og b til at være 504, men jeg tror ikke det er rigtigt, da når jeg prøver det af giver helt forkerte tal. 

b) Gør rede for hvad tallet a fortæller om udviklingen i antallet af børn i beahndling for ADHD og benyt den funde forskrift til at bestemme det forventede antal børn i behandling for ADHD i 2010   


Brugbart svar (2)

Svar #1
04. marts 2018 af Mathias7878

a)

Du skal lave eksponentiel regression, hvor y = N(t) = antallet af børn behandlet for ADHD og x = t er antal år efter 1997, dvs. år 1997 = 0, 1998 = 1 osv..

- - -

 

 


Svar #2
04. marts 2018 af mille1234567812 (Slettet)

Nåår ej ups, havde jeg ikke tænkt på, nu giver det meget bedre mening, men kan du forklare mig hvornår man ved at det er år efter altså 0, 1, 2 osv eller årstallet, jeg bliver altid forvirret


Brugbart svar (1)

Svar #3
04. marts 2018 af Mathias7878

Hvis du læser opgaven grundigt står der til tiden t (målt i år EFTER 1997), hvilket jo må betyde, at x = t = 0 i år 1997. Sådan er det altid, hvis det har noget at gøre med år.

- - -

 

 


Svar #4
04. marts 2018 af mille1234567812 (Slettet)

Altså jeg har prøvet at bestemme a og b. ved hjælp af formlerne. Men hvad skal være x,y2 og x2,y1?


Brugbart svar (0)

Svar #5
04. marts 2018 af Mathias7878

Du skal lave eksponentiel regression, hvis du har fået givet MERE end to punkter. Hvis du har to punkter, kan du bruge formlerne for a og b.

- - -

 

 


Svar #6
04. marts 2018 af mille1234567812 (Slettet)

Kan jeg ikke bare sige at 2 af de tal i datasættet er mine x1,y1 og x2,y2?

fx x1(1997) og y2(511)?


Brugbart svar (1)

Svar #7
04. marts 2018 af Mathias7878

Nej. Det kan man ikke.
- - -

 

 


Svar #8
04. marts 2018 af mille1234567812 (Slettet)

Altså det har jeg prøvet før og det var rigtigt nu så det fortsår jeg ikke hvorfor man pludelig ikke kan 


Svar #9
04. marts 2018 af mille1234567812 (Slettet)

når jeg skal gøre rede for det med a, er det så at a fortæller at for vært år bliver der 1,3% flere børn med ADHD behandlet


Brugbart svar (2)

Svar #10
04. marts 2018 af Mathias7878

Hvis man laver eksponentiel regression fås:

  \small N = N_0\cdot a^t = 541.96\cdot 1.29745^t

Hvis man bruger to punkter, f.eks.

  \small (x_1,y_1) = (0,551) \ \textup{og} \ (x_2,y_2) = (1,954)

fås:

  \small a = \sqrt[1-0]{\frac{954}{551}} = 1.73140

og

  \small b = \frac{551}{1.73140^0} = 551

hvilket giver:

  \small N = N_0\cdot a^t = 551\cdot 1.73140^t

dvs. et fejlagtigt resultat. Derfor, når man har givet MERE end to punkter, skal man lave regression!!!!!

- - -

 

 


Brugbart svar (1)

Svar #11
04. marts 2018 af AMelev

#0 Det ser ud til at være en tastefejl ved 2002. Skulle der måske stå 1921 i stedet?

#8 Hvis du tidligere bare har taget to punkter ud og regnet på dem, så var det også forkert dengang.
Punkterne ligger jo ikke præcis på modelgrafen, så du får forskellige resultater alt efter, hvilke to punkter du vælger.
Du skal finde den forskrift, der passer bedst til hele datasættet, så derfor skaldu have alle datapunkter i spil.

På nedenstående eksempel er den blå graf for regressionsfunktionen,
den grønne er for eksponentialfunktionen gennem 1. og 4. punkt og 
den røde er for eksponentialfunktionen gennem 4. og 6. punkt.
Af det kan du se, hvor galt det kan gå, hvis man bare plukker to tilfældige punkter ud og baserer modellen på dem.

Vedhæftet fil:Regression.JPG

Svar #12
04. marts 2018 af mille1234567812 (Slettet)

Jeg fortsår det nu tusind tak.

men jeg får altså funktionen til at være 5,15*1,29^x, hvordan kan det være, jeg har lavet eksponentielreggresion


Brugbart svar (1)

Svar #13
04. marts 2018 af ringstedLC

#8

Altså det har jeg prøvet før og det var rigtigt nu så det fortsår jeg ikke hvorfor man pludelig ikke kan 

Hele ideen med en tabel over udviklingen er at se hvilken funktionstype, der passer bedst på alle værdierne. Den funktion, der passer bedst og derfor har den største R2 værdi, er den med de mindste afvigelser fra modellen. Når du tidligere har gjort som beskrevet, har det måske været en lineær model, hvor alle data passede godt og der ikke var så mange decimaler på facit. Ikke desto mindre skal du altså altid lave regression, hvis der er mere end to talpar.


Brugbart svar (1)

Svar #14
04. marts 2018 af AMelev

#12

men jeg får altså funktionen til at være 5,15*1,29^x, hvordan kan det være, jeg har lavet eksponentielreggresion

Du har fået oplyst, at N(t)=N0*a^t, hvilket er forskriften for en eksponentiel funktion, så det er nok derfor, du laver eksponentiel regressiom.
Har du tjekket værdien i 2002?
Din startværdi er helt klart forkert - læg lige dine beregninger op.


Brugbart svar (0)

Svar #15
05. marts 2018 af Markus12312 (Slettet)

Men hvad så med b? gør rede for. Altså betyder a at for hvert år stiger det med 1,3% der bliver behandlet med ADHD?


Brugbart svar (0)

Svar #16
05. marts 2018 af Mathias7878

Helt præcist er vækstraten r = a-1 = 1.297506-1 = 0.297506 = 29.7506 %, hvilket betyder, at antallet af børn i behandling for ADHD er i perioden 1997-2007 steget med 29.7506 % om året.

- - -

 

 


Brugbart svar (0)

Svar #17
05. marts 2018 af Markus12312 (Slettet)

men det er jo a jeg skal forklare, hvorfor skal jeg så have r = a-1?


Brugbart svar (0)

Svar #18
05. marts 2018 af Mathias7878

.. fordi fremskrivningsfaktoren a hænger sammen med vækstraten r. 

Læs evt:

http://www.webmatematik.dk/lektioner/matematik-c/funktioner/eksponentiel-udvikling

- - -

 

 


Brugbart svar (0)

Svar #19
05. marts 2018 af Markus12312 (Slettet)

okay tusind tak


Skriv et svar til: HJÆÆÆLP

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.