Matematik

Differentialligninger - Hvordan????

05. marts 2018 af Rolfen123 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Nu har jeg prøvet adskillige gange at få lært det her omkring differentialligninger, men det er som om intet sidder fast ... Er der muligvis en der pædagogisk kan forklare "essensen" af differentialligninger og hvordan man skal gribe disse an i en eksamenssituation - eller måske kan henvise til en video?

Jeg har prøvet mig frem med følgende opgave, men jeg aner ikke, hvor eller hvordan jeg skal starte ...


Brugbart svar (1)

Svar #1
05. marts 2018 af Mathias7878

desolve(y' = 0.12*(7+3t+y) and y(1)=92,t,y)

- - -

 

 


Svar #2
05. marts 2018 af Rolfen123 (Slettet)

Hvor får du 0,12 fra?


Brugbart svar (1)

Svar #3
05. marts 2018 af Mathias7878

.. bestem forskriften for y som funktion af t, dvs. bestem y(t) hvilket gøres vha. desolve, HVIS a = 0.12

- - -

 

 


Brugbart svar (1)

Svar #4
05. marts 2018 af AMelev

Løs differentialligningen med a = 0.12 indsat og randbetingelsen y(1) = 92.
Hvis du benytter TI-Nspire kan du følge #1 direkte.


Svar #5
05. marts 2018 af Rolfen123 (Slettet)

Nå, ej jeg beklager virkelig. Det havde jeg ikke lige bemærket .....


Svar #6
05. marts 2018 af Rolfen123 (Slettet)

Kan I muligvis hjælpe med den sidste?


Brugbart svar (0)

Svar #7
05. marts 2018 af AMelev

Du kender jo nu forskriften for højden som funktion af t (tiden i år), så du skal beregne højden, når t = 12.


Svar #8
05. marts 2018 af Rolfen123 (Slettet)

I spørgsmål 3?


Brugbart svar (0)

Svar #9
05. marts 2018 af AMelev

Så skal du tilbage til start og løse differentialligningen med a som variabel.
Når du så får løsningen g(t), skal du løse g(12) = 4 mht. a.


Svar #10
05. marts 2018 af Rolfen123 (Slettet)

Når du siger a som variabel .... Med chance for at spørge vildt dumt, hvad vil det så sige?


Brugbart svar (0)

Svar #11
05. marts 2018 af AMelev

I 1) og 2) fik du at vide, at a var 0.12. Nu ved du ikke, hvad a er, så den vil indgå i løsningen som en ukendt størrelse/variabel.


Svar #12
05. marts 2018 af Rolfen123 (Slettet)

Ja! 

Mente mere ift. hvordan det skal skrives ind i Ti-Nspire


Brugbart svar (0)

Svar #13
05. marts 2018 af fosfor (Slettet)

delvar a              - "delvar" bruges til at fjerne definitionen  (a := 0.12)

og så ellers samme kommando som før for at løse ligningen


Svar #14
05. marts 2018 af Rolfen123 (Slettet)

Desolve a? Eller hvordan, så forstår jeg ikke


Brugbart svar (0)

Svar #15
06. marts 2018 af AMelev

desolve(y' = a*(7+3t+y) and y(1)=92,t,y)


Skriv et svar til: Differentialligninger - Hvordan????

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.