Kemi
Fenoler og antioxidanter
Vi har lavet et forsøg med brunfarvning af frugter.
Teorien er, at fenoler reagerer med ilt grundet enzymet fenoloxidase og farver frugter brune når de rives etc. Tilføjer man antioxidanter opfanger og reagerer disse med ilten og der sker ikke en enzymatisk oxidation af plantefenolerne og man undgår derved brunfarvning.
Mit spørgsmål går ud på, hvad det er der gør, at antioxidanterne "fanger" ilten før enzymet gør? Altså, de må vel være "stærkere" end enzymet så? Er det noget med elektronnegativitetsforskellen, eller hvor reaktiosnvillige de er? Håber det giver mening
Antioxidanterne vi har brugt er ascorbinsyre, C6H8C6, natriumdisulfit Na2S2O5 og citronsyre C6H8O7
Svar #1
13. marts 2018 af NannaJan
Og endnu et spørgsmål:
I lærervejledningen står flg: "Enzymet oxiderer f.eks. tyrosin (kemisk en fenol = OH gruppe på en benzenring), en essentiel aminosyre, til DOPA (dihydroxyfenylalanin) under forbrug af luftens oxygen. DOPA reagerer videre til dopachinon under afgivelse af vand."
Hvis vi nu har fenolen tyrosin som reagerer med ilten i luften, hvordan ville reaktionen så se ud (forsøgt afstemt)?
9 C9H11NO3 + 2 O2 --> C18H10N2 O4 + 6 H2O ?
Skriv et svar til: Fenoler og antioxidanter
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.