Matematik

parabel

18. marts 2018 af mastni (Slettet) - Niveau: B-niveau

Nogle der kan hjælpe?

Jeg har prøvet at løse lidt af det, men jeg mangler formlerne for at finde a, b, og c. 

Vedhæftet fil: parabel.png

Brugbart svar (0)

Svar #1
18. marts 2018 af AMelev

Du kender de to punkter (0,1) og (2,9). Dem kan du indsætte i forskriften, og så har du de to af ligningerne.
Den tredje får du ved at udnytte, at tangenthældningen i (0,1) er 8, så f '(0) = 8. Differentier f og indsæt.

Løs så de tre ligninger mht. de tre ubekendte a, b og c.


Svar #2
18. marts 2018 af mastni (Slettet)

Så foreskriften kommer til at se sådan ud?: f(x)= 0*x^2+1*0?

Altså jeg forstår slet ikke hvordan man kan finde tallene a, b og c ved at indsætte dem i forskriften


Brugbart svar (0)

Svar #3
18. marts 2018 af AMelev

Nej.
Et grafpunkt hedder (x,f(x)), så fx punktet (2,9) angiver, at når x = 2, så er f(x) = 9. Det vil så sige, at f(2) = 9

f(x) = a·x2 + b·x + c
 f(0) = 1 ⇔ 1 = a·02 + b·0 + c ⇔ .... og tilsvarende for f(2) = 9

f '(x) = 2a·x + b Indsæt som ovenfor f '(0) = 8 ⇔ ....

Prøv selv at gøre den færdigt herfra


Svar #4
19. marts 2018 af mastni (Slettet)

Jeg forstår det ikke helt'?

Men er det sådan noget? 

f(0)= a*8+b?

Kan i hjælpe med at bestemme tallene a, b og c? For jeg forstår ikke hvordan man kommer frem til tallene? 


Brugbart svar (0)

Svar #5
19. marts 2018 af AMelev

Nej. Når du regner fx f(0) ud, skal du sætte 0 ind i stedet for x i forskriften for f(x), og når du skal beregne f '(0), skal du sætte 0 ind i stedet for x i f '(x)

1) f(0) = 1 ⇔ a·02 + b·0 + c = 1 ⇔ 0 + 0 + c = 1 ⇔ c = 1
2) f(2) = 9  ⇔ 9 = a·22 + b·2 + c ⇔ ....
?3) f '(0) = 8 ⇔ 2a·0 + b = 8 ⇔ ....

c er bestemt i 1).
Benyt 3) til at bestemme b.
Indsæt de fundne b- og c-værdier i 2) og løs den mht. a.


Skriv et svar til: parabel

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.