Fysik

Hjælp til idealgasligningen

21. marts 2018 af annahansen2 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Fra boreplatforme i Nordsøen hentes der naturgas fra undergrunden. Gassen føres hen til et af de underjordiske naturgaslagre, som findes i Danmark. I et af naturgaslagrene er rumfanget 1,5·106 m3. Det indeholder naturgas med temperaturen 8,0 °C og trykket 11,0 MPa.

1) Beregn gassens stofmængde. 

2) Beregn gassens masse, idet gassens molare masse er 17,1 g/mol.

3) Beregn gassens densitet og sammenlign med densiteten af atmosfærisk luft ved 8,0 °C og lufttrykket 101 kPa (normalt lufttryk). Hvor stor er gassens densitet i forhold til luftens?

Jeg er med på at 

p*V=n*R*T, men jeg har lidt svært ved at se, hvordan jeg kan beregne de forskellige opgaver. 

På forhånd tak. 


Brugbart svar (1)

Svar #1
21. marts 2018 af mathon

1)
             \small n=\frac{p\cdot V}{R\cdot T}


Brugbart svar (1)

Svar #2
21. marts 2018 af mathon

2)
            \small \small m=n\cdot M=n\cdot \left ( 0.0171\; \tfrac{kg}{mol} \right )


Brugbart svar (1)

Svar #3
21. marts 2018 af mathon

3)
            \small p\cdot V=n\cdot R\cdot T

            \small p\cdot V=\tfrac{m}{M}\cdot R\cdot T

            \small p\cdot V=m\cdot\tfrac{ R\cdot T}{M}

            \small p=\tfrac{m}{V}\cdot\tfrac{ R\cdot T}{M}

            \small \small p=\varrho \cdot\tfrac{ R\cdot T}{M}

            \small \mathbf{}{\color{Red} \varrho=\frac{p\cdot M}{R\cdot T}}

            


Svar #4
16. april 2018 af annahansen2 (Slettet)

#1,2,3 Jeg får nedenstående resultater. 

1) 7062,278 mol

2) 120,765 kg

3) 8,051*10-5 kg/m3

Jeg har et sidste delopgave, som hører til denne opgave. 

4) Der pumpes nu yderligere 4,11*109 mol gas til lageret, hvorved temperaturen af gassen stiger til 50 grader. Hvor stort bliver trykket nu?

Hvordan beregner jeg opgave 4?

På forhånd tak


Brugbart svar (0)

Svar #5
17. april 2018 af mathon

1) 7062,278 mol   \rightarrow \; \; \; 7.05848\cdot 10^9\;mol=7058.48\cdot 10^6\;mol


Brugbart svar (0)

Svar #6
17. april 2018 af mathon

\textbf{4)}
         p_{ny}=\frac{\left (n+n_{ekstra} \right )\cdot R\cdot T_{ny}}{V}


Svar #7
17. april 2018 af annahansen2 (Slettet)

#5 Jeg fårstår virkelig ikke hvordan du får 7062,278 mol til 7,05848 *10^9 mol 

Hvordan bliver 62 til 5848? 

Er det fordi mit resultat i opgave 1 er forkert?

Er 1,2 og 3 alle forkerte?

På forhånd tak


Svar #8
17. april 2018 af annahansen2 (Slettet)

#6 Kan du forklare mig det du har skrevet i #5?

På forhånd tak


Brugbart svar (1)

Svar #9
17. april 2018 af mathon

\small \textbf{1)}
          \small \small n=\frac{p\cdot V}{R\cdot T}=\frac{\left ( 11.0\; \cdot 10^6\; Pa \right )\cdot \left ( 1.5\cdot 10^6\; m^3 \right )}{\left ( 8.31447\; \tfrac{Pa\cdot m^3}{mol\cdot K} \right )\cdot ((273.15+8)\; K)}=7.05848\cdot 10^9\;mol           

\small \textup{N\aa r 1) er forkert, bliver 2) og 3) forkerte.}


Svar #10
17. april 2018 af annahansen2 (Slettet)

#9 Tak det hjalp meget


Brugbart svar (1)

Svar #11
18. april 2018 af mathon

\textbf{4)}
         \small p_{ny}=\frac{\left (n+n_{ekstra} \right )\cdot R\cdot T_{ny}}{V}

         \small p_{ny}=\frac{\left ((7.06+4.11)\; mol \right )\cdot \left ( 8.31447\; \tfrac{Pa\cdot m^3}{mol\cdot K} \right )\cdot ((273.15+50)\; K)}{1.5\cdot 10^6\; m^3}=2.00\cdot 10^7\; Pa=

                                                                                                  \small 20.0\cdot 10^6\; Pa=20.0\; MPa


Skriv et svar til: Hjælp til idealgasligningen

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.