Fysik

Bølgerlængde

22. marts 2018 af EC2511 - Niveau: C-niveau

Hey har brug for lidt hjælp til nogle spørgsmål

- l × n = d × sin(q)

Hvad betyder de forskellig led i ligningen

Vi sender laserlys med bølgelængde på 590 nm mod et gitter.

Afbøjningsvinklen q til 1. orden måles til 18.7°.

Bestem gitterkonstanten.

En minilaser udsender lys med en bestemt bølgelængde. Laserlyset sendes

mod et gitter med en gitter konstant på 2500nm. Efter laserlyset har gået

igennem gitret afbøjes lyset i en retning (1. orden) der svarer til en vinkel på

q=15,2°. Beregn laserlysets bølgelængde.


Svar #1
22. marts 2018 af EC2511

der hvor der står l skal der stå lambda


Brugbart svar (0)

Svar #2
22. marts 2018 af AngelOneOne

Hej,

1. 
λ = bølgelænge
n = ordenen (0, 1 osv.)
d = gitterkonstanten
q = afbøjningsvinklen

2.

d=\frac{\lambda \cdot n}{sin(q)}

3.

\lambda =\frac{d\cdot sin(q)}{n}

Det korrekte symbol for afbøjningsvinklen er φ, hvor man angiver ordenen ved at skrive φn = xx º, så hvis n = 1, er φn vinklen ved 1. orden. Husk at gitterkonstanten skal angives i meter ikke nm.

/Angel

- - -

/Angel


"The Universe is under no obligation to make sense to you" - Niel deGrasse Tyson
Look deep into nature, and then you will understand everything better” - Albert Einstein


Brugbart svar (0)

Svar #3
23. marts 2018 af Eksperimentalfysikeren

Der er ingen grund til at skrive gitterkonstanten i meter. Da man normalt angiver bølgelængder i nm, er det nærliggende også at angive gitterkonstanten i nm.


Brugbart svar (0)

Svar #4
23. marts 2018 af AngelOneOne

#3 - Ja, du har selvfølgelig ret.... Når man skal have bølgelængden i nm, så skal gitterkonstanten selvfølgelig også være i nm. Gik måske lige en tand for hurtigt der :o)

/Angel

- - -

/Angel


"The Universe is under no obligation to make sense to you" - Niel deGrasse Tyson
Look deep into nature, and then you will understand everything better” - Albert Einstein


Skriv et svar til: Bølgerlængde

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.