Fysik

Brints linjespektrum

23. marts 2018 af dedekdnejed (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej

Jeg er i gang med mine databehandlinger for forsøget hvor vi skal bestemme bølgelængderne i den synlige del af brints linjespektrum.

jeg skal nu finde bølgelængden udfra ligningen d*sin(\Theta _n)=n*\lambda 

har fået første orden \Theta _n,h til 2.75. 

desuden går jeg udfra at det er 100 linjer det har pr. mm.

hvordan finder jeg bølgelængden i nm?


Brugbart svar (0)

Svar #1
23. marts 2018 af peter lind

hvad er h som du har fået til 2.75  enhed ?


Svar #2
23. marts 2018 af dedekdnejed (Slettet)

det er afbøjningsvinkelen


Brugbart svar (0)

Svar #3
23. marts 2018 af Eksperimentalfysikeren

Metoden er, at du indsætter de kendte størrelser i ligningen og isolerer λ. Det er særlig nemt for første orden, for så er n=1. Du skal dog først regne antal linier pr. mm om til gitterkonstanten d.

Hvad mener du med \Theta _n,h ? Du har ikke skrevet, hvad det står for.

Det er lidt usædvanligt med et gitter med kun 100 linier pr. mm. Har du ikke skrevet ned, hvor mange linier der er pr. mm. ved selve forsøget?


Svar #4
23. marts 2018 af dedekdnejed (Slettet)

600


Svar #5
23. marts 2018 af dedekdnejed (Slettet)

men kan du give et eksempel på hvordan man gør?


Brugbart svar (1)

Svar #6
23. marts 2018 af Eksperimentalfysikeren

Jeg viser det med nogle andre tal.

Gitteret har her 800 linier pr. mm. Heraf regner jeg ud, at gitterkonstanten

d = 1/(800mm-1) = 0,001250 mm = 1250nm.

Θ1 = 15,65º (Husk gradtegnet, ellers er det radianer) = 15,65º * π/180º = 0,2731.

n = 1, da det er første orden.

Derefter benyttes formlen. Da n = 1, kan vi se bort fra den: d*sin(Θ1) = λ

λ = d*sin(Θ1) = 1250nm * sin(0,2731) = 337,2nm.


Brugbart svar (0)

Svar #7
23. marts 2018 af peter lind

hvis d = 600/mm er d=1/600 mm. λ=sin(Θ)/600 mm


Svar #8
23. marts 2018 af dedekdnejed (Slettet)

det giver god mening, men hvordan indrager jeg mine måleresultater ind i ovenstående formel: tjek selv


Svar #9
23. marts 2018 af dedekdnejed (Slettet)

Jeg skal finde Lambda i nm vha mine resultater, og er fuldkommen lost


Brugbart svar (0)

Svar #10
23. marts 2018 af peter lind

Du skal blot derefter omregne bølgelængden fra mm til nm. Det gør du ved at gange med 106


Brugbart svar (0)

Svar #11
23. marts 2018 af Eksperimentalfysikeren

Du skal starte med at regne Θn,v ud

Derefter skal du tage genemsnittet, Θn =(Θn,h + Θn,v).

Find gitterkonstanten (Det er gjort i #7).

For de første 4 rækker kan du så finde sin(Θ1) og gang med gitterkonstanten. Så har du bølgelængden.

For de næste 4 rækker kan du finde sin(Θ2) og gange med gitterkonstanten, men her er n=2,så du skal til slut dividere med n. Så har du igen bølgelængden.

Det ser ud til, at der mangler nogle tal.


Svar #12
23. marts 2018 af dedekdnejed (Slettet)

1.6667*sin(0.4799655443)*10^6= 7.9965*10^8 nm?

er dette korrekt regnet?

1/600 for at få gitterkonstanten, derefter 2.75 som står noteret i mine måling resultater gange med pi og dividere med 180... her får jeg 0.4799... ovenstående regnestykke er jeg så kommet frem til skal blive bølgelængden i nm.


Brugbart svar (0)

Svar #13
24. marts 2018 af peter lind

Jeg har ikke regnet efter men det er i hvert fald forkert.  d = 1,6667:103*106 = 1666,7


Brugbart svar (0)

Svar #14
24. marts 2018 af mathon

                        \small -90\degree<\Theta _n<90\degree
\small \textup{men}
                         \small 2.75^r=157.56\degree


Skriv et svar til: Brints linjespektrum

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.