Fysik

Tryk i gas

26. marts 2018 af matHTX2021 - Niveau: C-niveau

a. Trykket aftager ca. 1 % for hver 80 m vi bevæger os væk fra jordoverfladen.

Hvor mange procent er trykket aftaget i 1600 meters højde?

svar 20%.

b. Ved havoverfladen er trykket 101,3 kPa. Ved hvilken højde er trykket faldet til 90 kPa?

hvordan finder jeg b?


Brugbart svar (1)

Svar #1
26. marts 2018 af Sveppalyf (Slettet)

a.

0,991600m/80m = 0,82

så trykket er aftaget med 18%

b.

90kPa udgør

90kPa/101,3kPa = 0,89 = 89%

af trykket ved havoverfladen. Så vi har

0,89 = 0,99x/80m  <=>

x = 80m * ln(0,89)/ln(0,99) = 941 m


Svar #2
26. marts 2018 af matHTX2021

hvis det ikke er meget at spørge om, kan du så komme med evt. forklarende tekst på både 1 og 2 da jeg er forvirret?


Brugbart svar (1)

Svar #3
26. marts 2018 af Sveppalyf (Slettet)

Du skal forstå det sådan at hver gang du stiger 80m op i luften, så bliver trykket reduceret med 1% af trykket ved det foregående trin (ikke 1% af det oprindelige tryk). Altså sådan her:

Ved 0 m: Trykket er 100% af havoverfladetrykket.

Ved 80m: Trykket er 99% af havoverfladetrykket.

Ved 160m: Trykket er 99% af 99% af havoverfladetrykket.

Ved 240m: Trykket er 99% af 99% af 99% af havoverfladetrykket.

osv.

I højden 1600m er trykket så blevet reduceret 1600m/80m = 20 gange. Så trykket er her 0,9920 = 0,82 = 82% af trykket ved havoverfladen. Så det er en reduktion på 100% - 82% = 18%.


Svar #4
26. marts 2018 af matHTX2021

Hvorfor inverser du værdien i b??


Brugbart svar (0)

Svar #5
26. marts 2018 af Sveppalyf (Slettet)

Jeg er ikke lige med.

I b. skal vi finde den højde hvor trykket er reduceret til 89%. I højden x er trykket reduceret til 0,99x/80, så vi skal løse ligningen 0,89 = 0,99x/80.


Brugbart svar (0)

Svar #6
26. marts 2018 af Sveppalyf (Slettet)

0,99x/80 = 0,89  <=>

ln(0,99x/80) = ln(0,89)  <=>

(x/80) * ln(0,99) = ln(0,89)  <=>

x/80 = ln(0,89)/ln(0,99)  <=>

x = 80 * ln(0,89)/ln(0,99)


Svar #7
27. marts 2018 af matHTX2021

uNDSKYLD men jeg forstår ikke hvorfor du siger ''In(0,89)''? har aldrig set lignende, da det ikke er en cos/tan/sin værdie, så forstår ikke


Brugbart svar (1)

Svar #8
27. marts 2018 af Sveppalyf (Slettet)

ln er den naturlige logaritme. Du kan også bruge 10-talslogaritmen.

0,99x/80 = 0,89  <=>

log(0,99x/80) = log(0,89)  <=>

x = 80 * log(0,89)/log(0,99)  <=>

x = 928 m

(Jeg kan se at jeg har regnet forkert oppe i #1. Det skal give 928m, ikke 941m.)


Svar #9
27. marts 2018 af matHTX2021

okkay takker :)


Skriv et svar til: Tryk i gas

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.