Kemi

Pufferligning - haster

02. maj 2018 af SofieAmalieJensen - Niveau: B-niveau

Hej:-)

Hvad er pufferligningen og hvad bruges den til?


Brugbart svar (1)

Svar #1
02. maj 2018 af mathon

Pufferligningen
                                 pH=pK_s+\log\left ( \frac{c_b}{c_s} \right )

gælder for en puffer, som er en fortyndet opløsning af en ikkestærk syre og dens syrerestion. Det karakteristiske ved den er, at tilsætning af et relativt mindre volumen stærk base eller stærk syre ikke bærkbart ændrer pH, når denne kun måles med 1 decimal.
...
          \log(0.904)=-0.044          \log(1.106)=0.044


Brugbart svar (1)

Svar #2
02. maj 2018 af mathon

Pufferligningen
                                 pH=pK_s+\log\left ( \frac{c_b}{c_s} \right )=pK_s+\log\left ( \frac{n_b}{n_s} \right )=pK_s+\log\left ( \frac{\alpha }{1-\alpha } \right )

bruges til beregning af
                                       • pH i en puffer
                                       • forholdet \tfrac{n_b}{n_s}
                                       • dissociationsgraden 0<\alpha<1


Svar #3
02. maj 2018 af SofieAmalieJensen

Super, tusind tak:-)


Brugbart svar (1)

Svar #4
03. maj 2018 af mathon

detaljer:
    \small \small \textup{syredissociation af en ikkest\ae rk, monohydron og fortyndet syre:}

                                  \small HX\, _{\textit{(aq)}}\; +\; H_2O\, _{\textit{(l)}}\; \rightleftharpoons \; X^-\, _{\textit{(aq)}}\; +\; H_3O^+\, _{\textit{(aq)}}      

   \small \textup{ligev\ae gtsbr\o k:}
                                  \small \frac{\left [ X^- \right ]\cdot \left [ H_3O^+ \right ]}{\left [ HX \right ]}=K_s

                                  \small \left [ H_3O^+ \right ]\cdot \frac{\left [ X^- \right ]}{\left [ HX \right ]}=K_s

                                 \small \log\left (\left [ H_3O^+ \right ] \right )+\log\left ( \frac{\left [ X^- \right ]}{\left [ HX \right ]} \right )=\log\left (K_s \right )

                                 \small -\log\left (\left [ H_3O^+ \right ] \right )-\log\left ( \frac{\left [ X^- \right ]}{\left [ HX \right ]} \right )=-\log\left (K_s \right )

                                 \small pH-\log\left ( \frac{\left [ X^- \right ]}{\left [ HX \right ]} \right )=pK_s

                                 \small pH=pK_s+\log\left ( \frac{\left [ X^- \right ]}{\left [ HX \right ]} \right )

                                 \small pH=pK_s+\log\left ( \frac{c_b}{c_s} \right )


Skriv et svar til: Pufferligning - haster

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.