Matematik

plus brøker

02. maj 2018 af bearbean - Niveau: 7. klasse

fx 5/12 + 1/4


Brugbart svar (0)

Svar #1
02. maj 2018 af guuoo2 (Slettet)

gang først tæller og nævner af hver brøk med den anden brøks nævner.


Brugbart svar (1)

Svar #2
02. maj 2018 af Studentos

Du skal forlænge brøken    \frac{1}{4}    dvs.   \frac{1*3}{4*3}

Du har nu brøken    \frac{5}{12}    og    \frac{3}{12} ,  der giver \frac{8}{12} 

Forkortes brøken:   \frac{\frac{8}{4}}{\frac{12}{4}}=\frac{2}{3}


Brugbart svar (0)

Svar #3
02. maj 2018 af Freja25 (Slettet)

5/12 +1/4

5/12 + 3/12 - Gang først 4 med 3 så du får samme nævner, altså 12. Derefter skal du gange tæller med det du skal gange med for at få 12, altså 3 

= 8/12 = 4/6 = 2/3


Brugbart svar (0)

Svar #4
02. maj 2018 af Fatima2904

Du skal først finde en fælles nævner 5/12 + 1/4 = 

5* 2 og 12 * 2 =  10/ 24

1*6 og 4 * 6 = 6/ 24 

Så pluser man bare de to brøkker med hinanden, og det giver = 16/24 eller 2/ 3


Svar #5
02. maj 2018 af bearbean

ohgod taktaktak


Brugbart svar (1)

Svar #6
02. maj 2018 af guuoo2 (Slettet)

Først forlænges den ene brøk med den andens nævner, og omvendt:
\frac{5}{{\color{Red} 12}} + \frac{1}{{\color{Blue} 4}}=\frac{5\cdot {\color{Blue} 4}}{12\cdot {\color{Blue} 4}} + \frac{1\cdot {\color{Red} 12}}{4\cdot {\color{Red} 12}}=\frac{20}{48}+\frac{12}{48}

Dermed bliver nævnerne ens og resultatet fås så ved at plusse tællerne

\frac{20}{48}+\frac{12}{48}=\frac{20+12}{48}=\frac{32}{48}\overset{\text{Forkort med 16}}{=}\frac{32/16}{48/16}=\frac{2}{3}


Brugbart svar (1)

Svar #7
02. maj 2018 af Eksperimentalfysikeren

For at kunne lægge brøkerne sammen, skal man forlænge dem så de får samme nævner. Man kan forlænge den ene brøk med den andens nævner og omvendt, sådan som det er gjort i #6. Man kan også finde det mindste tal, som begge nævnere går op i, og så forlænge brøkerne med sådanne tal, at man får det fundne tal som nævner i begge brøker. Har man flere brøker, er det så afgjort den bedste metode.

Om sproget i #4 og #6. Man "plusser" ikke to tal, man adderer dem eller lægger dem sammen. Ligeledes "minusser" man ikke to tal, man subtraherer eller trækker fra.

Jeg formoder, at de to ..usserudtryk er opfundet af en pseudopædagog, der tror, at det er lettere at lære på denne måde. Det bliver da ikke letter af at man skal lære 6 udtryk end at man skal lære 4.


Skriv et svar til: plus brøker

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.