Matematik

grafens skæringspunkter

07. maj 2018 af Markus12312 (Slettet) - Niveau: C-niveau

En funktion f er bestemt ved f(x)=x^(2)-4x-5
Bestem koordinatsættet til hver af grafens skæringspunkter med førsteaksen.

jeg har fået diskraminationen til at give 4

ogx til at give 1 og 3. Men tror bare ikke det helt passer 

--4-√4+/2*1=3

--4-√4-/2*1=1

men hvad har jeg så gjort forkert?


Brugbart svar (0)

Svar #1
07. maj 2018 af mathon

forhåbentlig diskriminanten

                 \small d=\left ( -4 \right )^2-4\cdot 1\cdot (-5)=16+20=6^2


Brugbart svar (0)

Svar #2
07. maj 2018 af AMelev

Diskriminanten er forkert - det har vist indsneget sig en fortegnsfejl.

d = (-4)2-4·1·(-5) = ... 36.

Løsning til ligningen f(x) = 0 er altså x=\frac{-b\pm \sqrt{d}}{2a}=\frac{-(-4)\pm \sqrt{36})}{2\cdot 1}= \frac{4\pm 6}{2}=\left\{\begin{matrix} ...\\ ... \end{matrix}\right.

Nedenstående er også forkert: fortegnsfejl, der mangler parenteser og +/ hhv. -/ giver ingen mening

-4-√4+/2*1=3

--4-√4-/2*1=1


Svar #3
07. maj 2018 af Markus12312 (Slettet)

og 6^2 er vel 36?


Svar #4
07. maj 2018 af Markus12312 (Slettet)

så den giver 5 og -1?


Brugbart svar (0)

Svar #5
07. maj 2018 af ringstedLC

Ja!

Du kan tjekke, om dine løsninger er rigtige ved at indsætte dem i funktionen:\begin{align*} f(3)&=3^2-4\cdot 3-5=-8\neq 0\;,\;f\o rsteaksen\; har\; y{-}v\ae rdien\;0.\\ f(1)&=1^2-4\cdot 1-5=-8\neq 0 \end{align}

Begge dine løsninger er forkerte, men da de giver det samme, tyder det på, at fejlen ligger i diskriminanten.

\begin{align*} d&=b^2-4\cdot a\cdot c\\ d&=(-4)^2-4\cdot 1\cdot (-5)\\ d&=16-(-20)\\ d&=36 \end{align} 


Brugbart svar (0)

Svar #6
08. maj 2018 af PeterValberg

#0
Jeg anbefaler video nr. 5 - 9 (begge inkl.) på denne videoliste < LINK >

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Skriv et svar til: grafens skæringspunkter

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.